De band Grim Funeral heeft wel iets met het woordje 'funeral': naast de bandnaam komt het woord maar liefst drie keer voor bij zes songtitels! Vrolijke Fransen zijn hier dus nergens aanwezig, misantropische en diep zwartgallige black metal is meer aan de orde van de dag. Met dat erg depressieve valt het overigens nog redelijk mee, al blijft het geheel behoorlijk rauw en ongepolijst. Maar werkt het ook daadwerkelijk op de juiste manier op het gemoed?

Niet altijd, is daarop het meest eerlijke antwoord. Grim Funeral klinkt op papier als een uiterst depressieve doom metalband, maar is in werkelijkheid een vrij ongepolijste black metalgroep die soms niet goed weet welke richting ze uit wil. Links en rechts zijn er raakvlakken met funeral doom te vinden, vooral in de erg zwartgallige aanpak en de soms slepende tempi, maar veelal is dankzij de ijselijke gitaarlijnen en dito schreeuwen de duistere heer prominent aanwezig. Mede door soms warse of vals klinkende akkoorden werkt het geheel erg ontstemmend en zelfs benauwend, iets waarvoor de band eigenlijk pluimen verdient, want veelal is black metal vandaag de dag iets te makkelijk verteerbaar of – Satan verhoede – toegankelijk. Maar aan de andere kant is die opzettelijk tegendraadse aanpak niet direct een pluspunt. Zo klinkt Grim Funeral vaak gewoon irritant ongemakkelijk en blijven de nummers wat in het ijle en dissonante rondzweven. Iets meer richting aan het geheel had geen kwaad gekund.

Het constant deprimerende karakter heeft ook geen seconde afwisseling en Grim Funeral hakt de hele tijd zo hard door op het neerslachtige, dat er echt weinig lol te beleven valt. Dat kan zeer wel de bedoeling geweest zijn, maar het maakt het plaatje behoorlijk zwaar op de maag en soms moeilijk te verteren. Dat ligt voor een stuk aan de rauwe sound (de gitaarklank is soms echt letterlijk krakend) maar dat heeft ook tot gevolg dat de nummers op gezette tijden aan impact missen. Rauw zijn simpelweg om rauw over te komen: het is niet altijd een goed idee.

'Abdication Under Funeral Dirge' is een ongemakkelijk en schurend klinkend schijfje, dat bij liefhebbers van dissonantie en ongemakkelijkheid vast in de smaak zal vallen. Wie eerder opteert voor puike songschrijverij, dient een andere groep te zoeken.

Meer over Grim Funeral


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.