Met hun debuut 'Amoeba' wist het Franse Hacride meer dan te overtuigen. De atypische metal, compleet met geflipte breaks, bizarre tempowisselingen en een fikse dosis agressie, viel in de smaak bij liefhebbers van onder andere Meshuggah en Gojira. Het heeft even geduurd, maar eindelijk is Hacride terug met de opvolger en deze keer heeft de band zichzelf werkelijk overtroffen. Het leidt nu geen twijfel meer dat dit viertal samen met Gojira behoort tot de vaandeldragers van de Franse extreme metal.

Op 'Lazarus' heeft het kwintet vaak blinde agressie ingeruild voor subtiliteit, maar dat betekent nauwelijks dat Hacride plotseling soft is geworden. Wie daar voor vreest, kan meteen 'My Enemy' beluisteren, een bruut festijn van logge riffs en gortig geschreeuw, compleet met de broodnodige versnellingen. Maar de totaalklank van deze band is nu helemaal opengebloeid. Opener 'To Walk Among Them' duurt maar liefst een kwartier, maar zit zo tjokvol verrassingen en interessante wendingen dat de speelduur nauwelijks opvalt. De groep gaat zwierig over van razernij met de voet op het gaspedaal naar ingetogen breaks, schreeuwzang wisselt af met meer rustige vocale momenten, soli en melodielijnen gieren en spetteren, en de typische warse tempi zitten her en der verscholen. Het titelnummer is dan weer behoorlijk bruut, maar zonder de eigenheid uit het oog te verliezen. Rustpuntje is 'Phenomenon' dat drijft op een bed van sferische keyboardlijnen en zalvende gitaarpartijen, veelal semi-akoestisch. Indstrieel en spacey aandoende keyboards duiken trouwens geregeld op en geven de muziek net dat beetje extra punch. Hacride is er met andere woorden met glans in geslaagd om hun sound te verbreden en uit te diepen, waarmee ze aan overtuigingskracht hebben gewonnen.

'Lazarus' is een klein meesterwerk van avantgardistische metal, dat eens te meer bewijst dat agressie hand in hand kan gaan met interessante songstructuren en luisterplezier. Elke luisterbeurt vallen er nieuwe dingen te ontdekken en dat is precies waar het om draait. Dit is alweer een mooie kandidaat voor de eindejaarslijstjes.

Meer over Hacride


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.