'Music of Eastern Europe' is geen poging om alle muziek van Oost-Europa in een uitstalkraam aan de wereld bekend te maken. Het uit de VS afkomstige Harmonia bestaat uit eerste, tweede en hogere generaties immigranten uit Oost-Europa. Samen willen ze hun tradities ontdekken, hetgeen uitmondt in een virtuoos, onstuimig onderonsje.
De nummers op de cd zijn op te delen in twee grote groepen: ongelooflijk spectaculaire en aan een hels tempo gespeelde vrolijke deuntjes en rustigere, ook algemeen een beetje tragischere nummers. Er is geen strikte scheiding tussen welke melodie waar nu precies van afkomstig is of welk instrument waarvoor gebruikt kan en mag worden. In de nummers worden ofwel verschillende dansen en gezangen gecombineerd tot één nummer of worden traditioneel uit verschillende landen afkomstig zijnde instrumenten met elkaar gecombineerd. Zo wordt in het eerste nummer een wervelende dans samengebracht met een herdersmelodie, die langgerekt boven de snelle begeleiding wordt uitgespeeld. Ook hedendaags en traditioneel komen met elkaar in contact op deze cd. In 'Bodaj tobi dole' is een hedendaags Oekraïens lied gearrangeerd alsof het een traditioneel lied zou zijn. Dit gebeurt voornamelijk door de instrumentatie van de begeleiding en door een typisch, zeer nasaal en scherp stemgebruik voor de zang. Wat die instrumentatie betreft is er op deze cd heel wat te horen: cimbalon, drymba's of mondharpen, een hele collectie fluitjes en nog veel meer. De muzikanten beheersen de instrumenten extreem goed en stellen met plezier hun virtuoos kunnen ten toon.
Hoewel deze groep in het boekje aangeprezen wordt voor zijn grensverleggend karakter zal de doordeweekse West-Europeaan hier maar weinig van merken. De groep slaagt weliswaar uitstekend in het brengen van een relatief homogeen klankbeeld, maar de verschillen tussen de onderlinge Slavische culturen die ze in hun muziek met elkaar verzoenen zijn waarschijnlijk spijtig genoeg net iets te klein en te subtiel om opgemerkt te worden. In elk geval wel een zeer verdienstelijke poging en een mooie instapper in de Slavische muziek van de Donau tot aan de Oeral.

Meer over Harmonia


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.