De Canadese singer-songwriter Paul Hayden Desser, kortweg Hayden, debuteerde al in 1994 met de – jawel, het is al een tijdje geleden – cassette 'In September'. Het leverde hem zelfs een deal met Universal op, maar om onduidelijke redenen kwam zijn carrière daar nooit helemaal van de grond. Na het hartverwarmende 'Skyscraper National Park' (2001) en de puike opvolger 'Elk-Lake Serenade' (2004) is het nu de beurt aan 'In Field & Town' om de soundtrack te voorzien bij een knisperend haardvuur.

De titeltrack mag de dans openen: de licht nasale zang van Hayden krijgt ondersteuning van een frisse ritmesectie en enkele subtiele harmonieën. Met zijn meesterlijke symbiose van getormenteerde vocalen, zalvende piano en weemoedige blazers tekent 'More than Alive' meteen voor een eerste kippenvelmoment. De in melancholie gedrenkte gitaarsong 'Worthy of Your Esteem' weet meermaals een gevoelige snaar te raken, terwijl de backing vocals in 'Damn This Feeling' de track van extra dramatiek voorzien. Ook tekstueel is het geen rozengeur en maneschijn: "I've blamed myself for years, but it appears / There's nothing I could cheer to stop your tears" en "I'm going to miss how bad this has felt". Hayden weet zijn hartenpijn echter te gieten in toegankelijke nummers, die nooit te zwaar op de hand worden. Aan excentrieke songstructuren of tegendraadse geluidscollages hoeft de luisteraar zich dus niet verwachten, maar dat vormt hoegenaamd geen probleem. Het slepende 'Did I Wake Up Beside You?' en de pianoballade 'The Hardest Part' illustreren immers dat degelijkheid een ware deugd is.

Het warm water wordt niet opnieuw uitgevonden, maar Hayden weet de menselijke zielenroerselen van een uitstekende muzikale vertaling te voorzien. 'In Field & Town' is een rijk gearrangeerde en ontroerend mooie plaat waar menig gekraste ziel troost en affectie in zal vinden. Doe er uw voordeel mee.

Meer over Hayden


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.