Met 'Get Color' geeft Health een tweede album af, na het titelloze debuut uit 2007. Het kwartet uit California klokt net boven het half uur af, maar heeft in die tijdspanne wel overtuigend laten horen waar ze voor staan en dat daar niet mee te lachen valt. Holle drumpartijen, splijtende noise, vlagen industrial en gitaardistortion worden naadloos vermengd in erg klankgevoelige tracks die te mooi zijn om te dreigen, maar wel bulken van de energie en de kracht.

Op plaat heeft de band niet de explosiviteit die ze laat horen op het podium. Dit verlies wordt echter gecompenseerd door een extra surrealistische inslag. De combinatie van het gitaar- en elektronicageweld met de lichte, soms meerstemmige zanglijnen is bij momenten hallucinant. Waar de instrumentale omkadering vaak vertoeft in de noiseregionen, klinkt de stem heel dun en melodisch, soms quasi naïef, waarbij ze vaak niet meer lijkt dan een schim. Dit effect wordt nog versterkt door de zo goed als onverstaanbare teksten, waardoor de stem meegezogen wordt in het abstracte klankdecor.

De energie van Health vertaalt zich in verschillende vormen naar songs. Nu eens hakken de drums er stevig los, terwijl ze in 'Nice Girls' aangedenderd komen als een bende buffels. Op 'Severin' wordt een grover geluid gehanteerd met stevige noise-uithalen, terwijl het afsluitende 'In Violet' een mooie epiloog vormt waarbij noise en beuken het moeten afleggen tegen een meer mechanisch, bijgeschaafd geluid. Het scherpst klikt de band in 'We Are Water' met kerkorgelachtige akkoorden en een noisemuur die voor een (zeldzame) uitgesproken climax zorgt.

Zuiver compositorisch zijn tracks als 'In Heat' en 'Eat Flesh' het meest boeiend, dankzij respectievelijk de veranderingen en breaks en de fascinerende gelaagdheid, waarbij de muzikale evolutie minder expliciet, maar daarom niet minder indrukwekkend is. In eender welke gedaante weet Health echter over te komen, dankzij het glasheldere geluid, de uitgekiende balans en de muzikale ambitie die zich verraadt door het wegblijven uit het vaarwater van de louter herhaalde formules. Dat gecombineerd met de perfect gecontroleerde noise maakt van 'Get Color' een even fascinerende als korte plaat.

Meer over Health


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.