Hoewel Heavenwood ooit begon als een rasechte death metalband (toen nog onder een andere naam), heeft dit Portugese combo relatief snel de overstap gemaakt naar een duisterder genre, in de zin dat dit trio ondertussen al een aantal jaar een stevige versie van gothic en dark metal fabriceert. Hun vorige album 'Redemption' werd goed ontvangen, en met reden, want de afwisselende muziek werkte aanstekelijk en liet horen dat deze jongens goed kunnen musiceren. Daarmee dat het misschien gevaarlijk lijkt om een nieuwe plaat met de term 'masterpiece' te betitelen, maar het mooie is dat deze vlag de lading netjes dekt.

Tegenwoordig is de muziek van Heavenwood erg theatraal geworden, maar dan niet in de foute zin. Geen lukraak gebruik van barokke keyboards of wilde tierelantijntjes, maar mooi uitgezette en vaak breed uitgesponnen orkestraties die de melodieuze muziek prachtig kracht bijzetten. Het gitaarwerk is door de band genomen sober gehouden, al zijn de veelvuldig opduikende melodielijnen pakkend en blijven deze verdacht snel in het geheugen hangen. Heavenwood mag dan al voornamelijk teren op een duistere gothic vibe (Moonspell of Septic Flesh zijn nooit veraf), toch weten ook zij dat afwisseling troef is en schakelen ze geregeld over naar een andere versnelling. Dat kan liggen in een verschroeiende death metalblast, compleet met razende dubbele basdrums en de ongelofelijk lekkere gromstrot van Ernesto Guerra, tot een erg ingetogen en zeer melodieus rustpunt, soms zelfs met vrouwelijke zang en zalvende cleane partijen.

De gemene trend overheerst echter en daardoor klinkt Heavenwood altijd vervaarlijk en ook nooit pathetisch, iets waar veel gothic acts zich aan vergalopperen. Deze band dan ook afdoen als louter geschikt voor fluwelen vleermuizen gaat te ver. 'Abyss Masterpiece' is geregeld bombastisch agressief en van slappe kost is geen sprake. Het geheel vloeit trouwens naadloos in elkaar over, waardoor het effect ontstaat als zou deze schijf een volledig afgerond verhaal vertellen. Elke song past in het geheel en laat toch een eigen gezicht horen, wat ook al geen simpele opgave is.

Uitschieters noteren is met andere woorden geen optie, want dankzij de heerlijke spanningsbogen die deze plaat sieren en de werkelijk ravissant gearrangeerde songs overstijgt Heavenwood een hele rist genres en hebben ze zowaar een van de sterkere schijven van 2011 al gelanceerd. 'Abyss Masterpiece' is een emotievol stukje kunst, dat zowel liefhebbers van het hardere werk als van sfeervolle arrangementen moet kunnen aanspreken.

Meer over Heavenwood


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.