Voor wie de afgelopen twee decennia onder een steen geleefd heeft: Heideroosjes is een jolige bende Nederlandse pretpunkers die zijn groepsnaam ontleent aan een sketch van onze eigenste Urbanus. Het kwartet volhardt intussen al 18 jaar in de boosheid en 'Chapter Eight, The Golden State' is alweer hun – hoe raadt u het – achtste studioalbum. Onder het toeziende oog van producer Cameron Webb (Motörhead, Limp Bizkit) passeren bijna alle subgenres van de punk de revue.

De snedige opener 'What If' neigt naar de stevige old school hardcore punk van Stretch Arm Strong. 'My Funeral' is doorspekt met cynische folk, maar de gewaardeerde gastbijdrage van Motörheadfrontman Lemmy Kilmister gaat eerder onopgemerkt voorbij. Zanger Marco Roelofs profileert zich als kritisch tekstschrijver in 'Lekker Belangrijk', een archetypisch Heideroosjesnummer waarin paal en perk wordt gesteld aan de idioterie van de massamedia. De aandachtige luisteraar herkent in de woeste protestsong 'Forgotten Continent' het politiek engagement van Anti Flag, terwijl het gevoelige 'Ik Zie Je Later' duidelijk een emo-stempel draagt. Alsof dat nog niet genoeg was, ruikt het met strijkers opgesmukte 'Ik Ben Niet Bang' verdacht sterk naar een epische ballad. Vooraleer naar de wc te hollen: Roelofs verplaatst zich in het hoofd van een zelfmoordterrorist en brengt het er tekstueel niet zo slecht vanaf. "Ik ben niet bang / Ik ga naar het paradijs / Geen weg terug / Enkele reis", toch niet van die aard dat men er zijn maaginhoud voor zou afstaan. Daarna wordt de schwung er terug in gebracht met het strakke 'Primeur! Terreur!' en een verrassend hoekig 'Cash Is King'. Afwisseling, quoi?

Vernieuwend is het al lang niet meer, maar 'Chapter Eight, The Golden State' is een energieke cocktail van verschillende stijlen met de punk als rode draad. Heideroosjes laten zich niet voor één gat vangen en zorgen voor voldoende variatie om deze eclectische verzameling genreclichés interessant te houden. Niet essentieel, maar toch aangenaam.

Meer over Heideroosjes


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.