Sinds 2001 heeft het Britse gezelschap The Sixteen zijn eigen label, CORO. Naast nieuwe opnames brengen ze daar geregeld heruitgaven van vroeger werk uit. Zo is de hier voorliggende Schütz-cd er één die al in 1998 verscheen. Samen met het ensemble The Symphony of Harmony and Invention spelen ze daarop enkele psalmzettingen en, als hoofdbrok, de Musikalische Exequien.

De Musikalische Exequien werden gecreëerd in 1636 tijdens de begrafenis van de prins van Saksen. Het werk bestaat uit drie delen: een 'Konzert in form einer deutschen Begräbnis-Missa' van ongeveer twintig minuten, het motet 'Herr, wenn ich nur dich habe' en de slotzang 'Herr, nun lässest du deinen Diener '. Niettegenstaande de economie waarmee Schütz omspringt met harmonie en met contrapuntische motieven, weet hij steeds aangrijpende sferen te scheppen. De afwisseling van Gregoriaanse intonaties met (overigens érg sterke) solo-interventies en zesstemmig koor in het 'Konzert' biedt een rijk onderscheid aan kleuren, terwijl de ingetogenheid van het dubbelkorige motet uitblinkt in zijn transparante eenvoud. Zowel hier als in de slotzang blinkt The Sixteen uit door de zuiverheid en de doorzichtigheid waarmee ze deze muziek vertolken. Af en toe iets meer verfijning en een wat meer idiomatische uitspraak had echter wonderen kunnen doen. Onder die robuuste koorklank en de ietwat Anglicaans aandoende Duitse articulatie hebben ook de kortere werken op de cd te lijden. Wel overtuigend is de vloeiende manier waarop Christophers zijn zangers doorheen het contrapunt van Schütz stuurt. Elke imitatie, elk motief wordt naar boven gehaald zonder dat die gedetailleerde aanpak de spanning verstoort. Bovendien weet hij als geen ander Schütz' meesterlijke melodieën vorm te geven, wat het 'Vater Unser' of enkele momenten uit het 'Deutsches Magnificat' tot hoogtepunten van deze cd maakt. Naast het koor presteren de solisten in deze werken steevast op hoog niveau. Het is echter vooral de instrumentale begeleiding van The Symphony of Harmony and Invention die in het oor springt met hun meesterlijk virtuoze violen, verfijnde blazers en verbeeldingsrijke continuogroep.

Een koor als The Sixteen staat zo goed als altijd garant voor uitvoeringen op hoog niveau. Dat is ook met de Schützcd het geval, al biedt een Duits ensemble in dit repertoire allicht dat ietsje meer.

Meer over Heinrich Schütz


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.