De Gentse multi-instrumentalist Helder Deploige heeft al heel wat boeiende projecten op zijn cv staan in de muziek- en theaterwereld. Naast zijn eigen soloproject werkte hij al samen met onder andere Flip Kowlier, Sukilove en Kommil Foo en bewerkte hij het kinderliedje 'De Zeppelin' voor Winok Seresia's 'Kapitein Winokio zag twee beren'. Na een positief ontvangen debuut 'The King Lost his Crown' vier jaar terug komt hij nu op de proppen met een zomers klinkende opvolger.

Ook op 'The Ceiling is not the Sky' speelt Helder zelf de meeste instrumenten in. Hij krijgt wel hulp van enkele bevriende musici die op sommige nummers nog een eigen accent mogen toevoegen. Mariken Boussemaere (Kadril) verzorgt een eerder sobere fluitpartij in 'August Stars' en Steven De bruyn (Rhythm Junks) legt een bluesy harmonicasolo neer over 'On a Saturday Night'. De verscheidenheid aan locaties waar de nummers ontstaan zijn – van New York over Schelderode tot Marokko – laat haar positieve invloed gelden in zowel tekst als muziek. De stuk voor stuk eerlijke popsongs worden meestal gedragen door een banjo of een dobro die voor dat onweerstaanbare country-tintje zorgt. Helder doet bovendien zijn voornaam eer aan met zijn eigen stemgeluid waarmee hij erin slaagt zowel een breekbare 'Day is Done' als een stevig rockende 'Rocket Chair' te vertolken. Het gezond getimede schommelen tussen ambiance en intimiteit zorgt voor een boeiende variatie waardoor een luisterbeurt vlot voorbijglijdt. De sterk gebrachte melodieën liggen in het verlengde van de aangename akkoorden, zonder te voorspelbaar te worden. In het mooie 'Poker Game' speelt Helder een klein ritmisch spelletje met drie- en vierdelige maten naast elkaar te zetten maar ook dat voelt heel spontaan en natuurlijk aan.

Het is vooral de samensmelting van folkrock en verfrissende pop met af en toe een vleugje jazz of wereldmuziek die deze plaat een heel vriendelijk karakter geeft. Ook het spontane "aja, we zullen is horen he" dat mee op de opname na 'Just a Game' is blijven staan komt heel sympathiek en amateuristisch over. Helder heeft met 'The Ceiling is not the Sky' een zeer fijne, toegankelijke popplaat geproduceerd die lang blijft hangen.

Meer over Helder


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.