Henry Purcell (1659-1695) is zonder twijfel een van de belangrijkste namen in de barokmuziek. Hij dankt zijn roem vooral aan zijn opera 'Dido and Aeneas' en aan zijn vele koorwerken. Zijn fantasia's voor gambaconsort zijn echter minder bekend. Ze dateren allemaal uit zijn jonge jaren en demonstreren een fijnzinnig gevoel voor polyfonie en contrapunt. Het Britse ensemble Fretwork, dat al meer dan twintig jaar meedraait op het hoogste niveau, brengt op deze ietwat korte cd – na minder dan vijftig minuten is het luisterplezier reeds over – doorleefde uitvoeringen van deze kamermuzikale pareltjes.

Wat in Purcells muziek direct opvalt, is dat hij in de eerste plaats melodisch denkt. Thema's en hun omkeringen worden op alle mogelijke manieren met elkaar gecombineerd waardoor meer dan eens verrassende dissonanten ontstaan. Nu eens resulteert dat in meesterlijke fuga's vol adembenemende virtuositeit, dan weer in expressieve passages waarin Purcell snijdende harmonieën niet schuwt. Dit alles wordt in geen fantasia beter geïllustreerd dan in de vijfstemmige 'Fantazia upon one note'. Terwijl de middenstem het hele stuk lang dezelfde noot aanhoudt, wordt rond die centrale noot een complex polyfoon web geweven. Die passages vol imitaties en omkeringen wisselen af met langzamere, homofone momenten. Zowel in de contrapuntische als in de meer ingetogen delen weet Fretwork steeds de juiste toon te treffen. De precisie van de aanzetten, de gezamenlijke frasering of de loepzuivere intonatie zijn maar enkele facetten die de vertolkingen zo meeslepend maken en die ervoor zorgen dat het ensemble als het ware als één instrument klinkt. De muzikanten kiezen bovendien steeds voor tempi die ervoor zorgen dat de muziek de nodige adem heeft. Zo krijgt zelfs in de meest virtuoze fantasia's elke noot haar waarde.

'The Complete Fantazias' is zonder meer een voltreffer! Met hun warm pleidooi voor dit intiem repertoire demonstreren de leden van Fretwork waarom hun ensemble tot de absolute top behoort.

Meer over Henry Purcell


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.