Soms zijn bands als een fikse zak zoute chips: niet bepaald nieuw, maar wel met een goeie smaak. Om maar meteen duidelijk te maken dat het Poolse Hermh hoegenaamd het warme water niet heruitvindt op vlak van black metal, maar ze weten wel verdraaid goede songs in elkaar te boksen. Daar komt nog eens bij dat zowel band als label de moeite deden om dit alles in een werkelijk prachtige digipack te gieten met een extra dvd erbij! Als dat geen mooi gebaar is...

Maar extraatjes daargelaten, is het natuurlijk nog steeds aan de muziek om de mensheid te overtuigen. Hermh balanceert geregeld op de rand tussen snelle en snerpende black metal en de meer symfonische variant. Dat wil zeggen dat de bandleden geregeld het gaspedaal indrukken, maar dat er tegelijkertijd ook ruimte is voor rustigere passages met de nodige keyboards. Die laatste overheersen trouwens niet, maar zijn een mooie aanvulling op de in wezen gitaargerichte band. Ook de zang is een mooi amalgaam van verschillende stijlen: de krijs overweegt uiteraard, maar meer dan eens wordt zowaar koorzang gebruikt, vooral in de refreinen. Indien dat aan een band kan doen denken, dan is dat het Franse Anorexia Nervosa. Hermh heeft inderdaad nogal wat weg van deze ter ziele gegane act, maar dan met het verschil dat deze muziek niet barstensvol zit en daardoor ook niet bijzonder druk of vermoeiend overkomt. Dit kwintet speelt efficiƫnt met tempowisselingen en eerlijk is eerlijk: de sfeer die ze scheppen slaat de nagel op de kop. Een mens gelooft namelijk op geen enkel moment dat dit niet duister is. Het is gewoon diabolisch met een sfeervolle tint. 'Instrumentum Diaboli' kent bijvoorbeeld werkelijk hypnotiserende zang, evenals 'Lord Shall Be Revealed', al is dat laatste net iets scherper. Ook een naam als Dimmu Borgir duikt geregeld op als referentie, maar dan de Dimmu ten tijde van 'Stormblast'. Alweer: de referenties zijn er, maar gelukkig doet Hermh bijzonder hard zijn best om binnen dat stramien goede songs te pennen en dat maakt 'Cold Blood Messiah' een bijzonder degelijke black metalschijf.

Alles aan dit plaatje klopt als een bus en wie door de vingers ziet dat het kwintet de grote voorbeelden goed heeft geobserveerd, vindt een goede plaat. Wereldtop is Hermh vooralsnog niet, daarvoor missen de nummers nog net iets te veel een eigen gezicht, maar as far as symfonische black metal gaat, is dit een sterk album.

Meer over Hermh


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.