Het instrumentale, Franse combo High Tone maakt deel uit van de nieuwe lichting energieke en creatieve dubbands. Oorspronkelijk stevig verankerd in etnisch gekruide, bedwelmende reggaemuziek, heeft de band meer en meer de oogkleppen afgeworpen om met hedendaagse varianten als dubstep, grime, digidub en elektronische aanverwanten aan de slag te gaan. Dubbelelpee ‘Out Back’ is dus niet enkel een bewijs van de flexibiliteit van dit steeds wisselende gezelschap, maar geeft ook aan dat het netjes de lopende trends blijft volgen zonder zijn roots te verloochenen.

‘Out Back’ is in elk geval een energiek plaatje. Zoals het hoort, koppelen Antonin Chaplain en co diep benevelende baslijnen en hallucinerende echo-effecten aan heerlijk opfokkende dub- en techstep-ritmen. De hipste beats en tunes worden om de oren van de luisteraar gemept, zowel in uptempo (‘Dirty Urban Beat’) als downtempo (‘Fly to the Moon’) -varianten. High Tone weet daarbij perfect de overtollige drukte die deze muziek kan veroorzaken, te vermijden.

Wie wil opperen dat High Tone te veel zijn broek heeft afgedaan, think again. Melodie en gevoel staan immers nog steeds vooraan, zowel bij de hippe eerste schijf (‘Dub Axiom’, een ode aan het label van Bill Laswell) als aan de meer gekalmeerde en creatieve tweede cd (‘No Border’). Een leuk wobbelende reggaetrack als ‘Liquor’ –met rapper Oddateee als aanstekelijke smaakmaker- of een prachtige spaghettiwestern-dub (‘Propal’) als hoogtepunt , bewijzen letterlijk dat High Tone wel meer noten op zijn zang heeft. Vijftien liedjes zorgen dan ook voor een mooie diversiteit, gebundeld onder de centrale Jamaïcaanse vlag, een oldskool hiphop-buitenbeentje als ‘Space Radio’ niet meegerekend.

De dubbelaar bevat dus een aantal erg leuke troeven. Waarom is er dan toch geen wild enthousiasme voor deze plaat? Spijtig genoeg werd de elektronische revolutie iets te ver doorgedreven. Van vroegere spontaniteit en live-feeling is aanvankelijk weinig te merken. Enkel in digidub- en hiphop-bijdragen weet High Tone zich duidelijk te onderscheiden. Of deze plaat, die toch een beetje met een identiteitscrisis te kampen heeft, over twee jaar dus nog van enige betekenis is, valt nog maar te bekijken.

Meer over High Tone


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.