Het is onmogelijk 'ん' te bespreken zonder eerst enkele verwarringen de wereld uit te helpen. First things first: de albumtitel is een Japans teken dat als 'hmm' wordt uitgesproken. Ten tweede gaat het hier niet om de Finse rockband HIM, noch – de Japanse titel ten spijt – om de Japanse groep Hiromasa Ijichi Melodies. Wie deze Him dan wél is: een Amerikaanse band rond Doug Scharin, in een vorig leven drummer bij onder andere June of 44, Codeine en Rex. De Japanse titel is het gevolg van de groep Japanse muzikanten waarmee Scharin zich voor dit album liet omringen.

Van de trivia over naar de muziek. Die wordt door het label omschreven als een mix van afrobeat, postrock en dub, een omschrijving die op z'n zachtst gezegd voor interpretatie vatbaar is. De Afrikaanse invloeden zijn onmiskenbaar aanwezig, zoals in de percussie van 'Those Who Say' of de zang van 'Creode', maar postrock is er nergens te bekennen en van dub is enkel sprake in die zin dat veel van de nummers gebaseerd zijn op langgerekte grooves met lome bassen.

Correcter zou zijn 'ん' te beschrijven als een jazz-album met een internationaal klankenpalet. Er wordt vaak en behendig gespeeld met jazzharmonieën, en er is veel ruimte voor uitgebreide solo's van verschillende instrumenten. Daarbij bewijst Scharin meer dan eens zijn percussietalenten, met als meest indrukwekkende voorbeeld de solo in het Caraïbisch getinte 'Makossa For Masako'. Ook de Japanse muzikanten krijgen de kans om hun kunnen te demonstreren, en daarbij duiken geregeld Aziatische klanken op.

Hoewel de genrebeschrijving niet al te accuraat was, heeft de perstekst dus wel volledig gelijk als ze Him beschrijft als een “muzikale UFO”. Wie zich een iets meer gefocuste versie van Miles Davis' 'Bitches Brew' kan voorstellen, of een jazz-georiënteerde versie van Arsenal, die heeft een béétje een idee wat te verwachten, maar verder is het schier onmogelijk om Him met bekendere artiesten te vergelijken. Ook kwalitatief zijn er dus geen ijkpunten, waardoor het geven van een waardeoordeel zéér subjectief wordt. Online beluisteren vooraleer tot aankopen over te gaan is dus een must.

Meer over Him


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.