Holy Sons is het eenmansproject van de uit Oregon afkomstige Emil Amos. Deze multi-instrumentalist en songschrijver is daarnaast drummer van Grails. Waar hij bij deze laatste band vooral geconfronteerd wordt met (instrumentale) postrock, tast hij solo vooral de grenzen van de psychedelische folk af, hoewel ook hier en daar wat postrock haakjes weerklinken. Verder komt country geregeld om de hoek loeren. De nummers van 'Criminal's Return', het zevende album van Holy Sons, werden in verschillende studio's opgenomen gedurende de voorbije twee jaar. Een uitzondering vormen drie nummers uit 2005 waar Timothy Horner (Grails/M.I.A) de violen inspeelde.

'Criminal's Return' start met golven die over het strand rollen, waarna een gitaar uiterst rustig invalt en vervolgens Amos' stem Hij bezingt hier, net als later op de plaat, enkel intrieste teksten. Neem nu "Every night is a wasted chance to change...". Daarna barst het refrein van 'From Now On' los met epische drums en gitaren. Met deze tristesse en energie is de sfeer ook voor het tweede nummer ('Arranged Release') gezet. Vanaf 'I'm Surrounded' wordt de energie veel meer gekanaliseerd en kan er eerder gesproken worden van een aangenaam kabbelend tempo. Met 'Fermenting Mind' gaat het album even de richting van postrock uit. Gesteund door drum- en gesproken samples wordt een sfeervol en dromerig universum gecreëerd. In 'Cruel + Unusual' laat Emil Amos de Bonnie 'Prince' Billy, van het album 'Beware', in zich naar boven komen. Waar velen hierbij zouden falen zet hij een meer dan verdienstelijke poging neer. De échte 'Prince' blijft echter onbereikbaar. Een andere referentie die kan worden opgevangen is Calexico, maar dan veel donkerder en wat industriëler. Dat laatste gevoel wordt vooral gecreëerd door het invoegen van lome elektronica, wat aardig geïllustreerd wordt in het heerlijk gedijende 'Criminal's Return Pt. I'. Het voorlaatste nummer ('Criminal's Return Pt. II') wordt ingeleid door gehinnik dat vervolgens overgaat in glockenspielgetokkel en wat elektronica. Woorden komen er niet aan te pas en worden er bijgevolg niet aan vuilgemaakt.

'Criminal's Return' is een zeer gevarieerde, maar steeds donkere plaat die toch een mooie samenhang vertoont. Ook vormt ze een combinatie van eerst energieke deuntjes, gevolgd door een rustige kabbelende sfeer. Bij veel artiesten dreigt het op dit punt fout te lopen, maar bij Emil Amos blijven beide kanten boeien. Zéér genietbaar op een tuinterras tijdens een warme zomeravond mét een bordeaux uit 2005.

Meer over Holy Sons


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.