Zelfs na de quasi ontelbare bands die uit het Hoge Noorden komen en extreme metal brengen, blijven er nieuwe namen opduiken. Zo ook Horizon Ablaze, al blijkt deze groep ook een paar muzikanten te herbergen die al eerder hun sporen verdienden bij onder meer Absu. Het eindresultaat van hun samenwerking is een grimmig werkstukje dat de term 'extreme metal' meer dan verdient.

Puristen gaan in ieder geval gruwen van 'Dödsverk': het idee achter deze band is dat death metal, black metal of eender wat anders enkel holle frontjes zijn waarachter men zich kan verschuilen. Deze band heeft daar lak aan en voert resoluut een eigen koers. Dat uit zich in erg heftige dan wel dwarse songs die lak hebben aan trends. De zang is overwegend een schrille en snerpende rasp, al mag er ook uit een dieper en logger vaatje getapt worden. De snelle passages zijn voorzien van scheermesriffs die aan een rotvaart ijselijk in het zwerk worden gepleurd, maar aan het andere eind van het spectrum last de groep vak langzamere beukpassages in die de heftige wals van death metal bezigt. Vervolgens mogen op onverwachte momenten akoestische passages het gebeuk doorbreken, maar wie dacht dat dit het geweld zou verminderen, is er aan voor de moeite. Op een of andere bizarre manier zijn zelfs de softe stukken staatsgevaarliijk.

Horizon Ablaze is met andere woorden geen 'normale' act. Dat speelt vaak in hun voordeel, zeker wanneer de songs meteen naar de keel grijpen ondanks hun relatieve ontoegankelijkheid ('Leviatan' bijvoorbeeld), maar hun onconventionele aanpak zal evenzeer op onbegrip stuiten. Het vergt met andere woorden behoorlijk wat tijd vooraleer 'Dödsverk' zijn geheimen prijs geeft, maar de aanhouder wint.

Met Horizon Ablaze is er een nieuwe groep opgestaan die de term 'extreme metal' met recht en reden mag dragen: de heren overstijgen genres en grenzen, blijven trouw aan hun duistere principes en leveren een groeiplaat af die smaakt naar meer. Sterk!

Meer over Horizon Ablaze


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.