Op één of andere manier slaagt I Am Kloot er maar niet in op het Europese vasteland vaste voet aan grond te krijgen. Zonde, want de doodeerlijke folkrockband uit Manchester slaagt er al vijf platen lang in om sfeervolle singer-songwritersongs uit zijn hoed te toveren. ‘Sky at Night’ koppelt, net als zijn voorgangers, de intimiteit van John Bramwells prachtstem aan de grandeur van ontroerende arrangementen met voorzichtig strijkers- en blazerswerk.

Grootheidswaanzin is niet aan I Am Kloot besteed. Deze parel van een plaat bevat tien prachtballades waarmee dit trio enkele stevige emotionele snaren weet te beroeren. Neem nu het stevige, meeslepende ‘To the Brink’: een grote dosis tristesse gekoppeld aan een voorbeeldig stukje crescendo viool- en gitaarpartijen. Ook het diep rollende ‘The Moon is a Blind Eye’ gaat voor emotionele diepgang door met teneergeslagen piano- en orgelpartijen een duistere sfeer op te roepen. Maar het kan ook eenvoudiger, want halverwege de plaat schakelt I Am Kloot zelfs over naar enkele heel erg sobere, akoestische sfeersongs zoals het louter op gitaar begeleide ‘I Still Do’.

Toch weet de band perfect een less is more-gevoel uit te spelen. Het is immers de warme, vol melodieuze stem van Bramwell die de luisteraar met zich meesleept dankzij een edgy, scherpe intonatie. Het is die vocale kracht die deze plaat immers maakt tot wat ze is: een stukje opperste zielsberoering.

‘Sky at Night’ zou wel eens een toonbeeld kunnen zijn van muzikale romantiek. Dit album staat niet enkel bol van de symboliek die liefde voor het leven uitdrukt, maar gooit dat ook nog eens in tien prachtige songs. Een hart zou er van gaan smelten, iets wat op de komende I Am Kloot-toernee allicht ook zal gebeuren.

Meer over I Am Kloot


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.