Wat betreft extreme metal is België behoorlijk goed voorzien in aantal bands. Zo heeft elk gehucht wel zijn schare aan death of blackmetalgroepen. Wat betreft progressieve metal is het echter een stuk langer zoeken naar acts. Immanent Distance valt binnen die laatste categorie en heeft dus de ballen om buiten de muzikale lijntjes te kleuren. Dit conceptverhaal is volledig in eigen beheer uitgebracht en best netjes verzorgd.

De groep mag dan al vallen onder de noemer progressief metaal, toch gaan ze niet buitensporig aan de slag met ingewikkelde songstructuren of een aparte aanpak. Da betekent dan ook dat een song centraal staat en als er dan technisch gepiel aan te pas komt, moet dat in het teken staan van het nummer en niet andersom. Dat is alvast een mooie pluim voor deze heren en dame. De productie zit snor, al staan de drums en zang behoorlijk vooraan in de mix, wat vooral de gitaren al eens achter laat blijven.

Immanent Distance trekt graag stevig van leer met opgepompte ritmeriffs, die verfraaiing krijgen dankzij een batterij keyboardpartijen die alles wat meer laten ademen. Misschien niets nieuws onder de zon, maar het is degelijk gebracht en de band weet welke richting ze uit willen. Het is ook geen sinecure om meteen met een conceptplaat op de proppen te komen en het verhaal vloeit netjes voort, zonder bizarre overgangen of gekunstelde passages. Zangeres Maaike Mahieu heeft misschien niet de meest opvallende stem, maar haar timbre is warm en laag en past goed bij het geheel. De mannelijke zang en occasionele grunt die opduikt, is leuk qua afwisseling, maar had niet meteen gehoeven, want an sich dragen die weinig bij tot de songs.

'Diary of a Murderer Pt 1' is een meer dan degelijke plaat, zeker gezien het feit dat de band alles zelf heeft gefinancierd en gedaan. Het is misschien nog geen wereldschokkend album, maar het zou in elk geval een breed publiek moeten kunnen aanspreken en voor een geslaagd album als dit, mag de band dan ook de lof krijgen die ze verdienen. Wie het graag melodisch en stevig heeft, doet er allicht niet slecht aan dit op te snorren.

Meer over Immanent Distance


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.