Het Amerikaanse Impending Doom heeft ondertussen en flinke weg afgelegd. Tegenwoordig worden ze niet meer te pas en te onpas bovengehaald als christelijke act (hoewel ze dat nog steeds zijn), maar mag het eindelijk ook eens over de muziek gaan. Vroeger was die vaak beneden alle peil, maar veel hard werk en doorzettingsvermogen heeft er voor gezorgd dat de Impending Doom anno 2013 een veel hechtere en betere entiteit is geworden. 'Death Will Reign' is misschien niet vrij van foutjes, maar genietbaar is het alleszins.

De clichématige death metal van weleer heeft door de jaren heen plaats geruimd voor een strakker plan: death metal met ritmische afwijkingen. Men zou het djent kunnen noemen, maar dat gaat voorbij aan het feit dat de groep in wezen nog steeds een death metalband is die nu toevallig ritmisch en riffgewijs de aparte toer op gaat. De lompe beukriffs, solide drums en vette grunt zijn daar wel het beste bewijs van. Dat de band nu ook geregeld vreemde tempowissels invoert of de gitaarpartijen meer laat hakken is dan gewoon een extraatje, iets om op te vallen in een zee aan gelijkaardige bands. En dat pakt voor Impending Doom positief uit. Met die nieuwe en frisse aanpak weten ze de songs meer leven in te blazen en worden ze als geheel ook simpelweg interessanter.

Die verbeterde aanpak legt de groep dus geen windeieren, maar het zou oneerlijk zijn te beweren dat Impending Doom nu constant met scherp schiet. De zang is bijvoorbeeld iets te eentonig om de aandacht lang vast te houden en links en rechts gebruiken de jongens hetzelfde trucje iets te vaak. Daar staat wel tegenover dat dit als eenvoudige beukplaat bijzonder effectief is.

Het is goed om te horen dat een band als Impending Doom album na album vorderingen maakt en stilaan een groep wordt om rekening mee te houden. 'Death Will Reign' is tot dusver hun sterkste schijf en belooft goeds voor de toekomst.

Meer over Impending Doom


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.