In Flames is een instituut in de wereld der metalen medemensen. Samen met onder meer Dark Tranquillity lag dit Zweedse monster mee aan de basis van wat later genoegzaam de Gothenburgsound zou gaan heten. Dat is een vorm van death metal die bijzonder veel melodie verkiest boven het gortige hakwerk. Dark Tranquillity heeft ondertussen al een paar keer gepoogd van stijl te veranderen vooraleer terug te keren naar de basis, maar In Flames is stelselmatig verder gegaan. Evolutie is geen loos woord in de wereld van In Flames.
Vorig album 'Reroute to Remain' liet dat waarschijnlijk het beste merken: er begonnen veel keyboards hun intrede te doen en zanger Anders Fridén zong verdacht vaak met een normale stem. Geen wonder dat die schijf een beetje gemengde gevoelens de kop liet opsteken. Het legde In Flames in elk geval geen windeieren qua fans, want hun aanhang groeit nog steeds gestaag. Die vooruitgang zal zeer zeker verder gezet worden met 'Soundtrack to Your Escape'. In Flames gaat weer een stapje vooruit, maar weet gelukkig nu haar verleden ook eer aan te doen; getuige daarvan zijn de hevigere passages die nu opnieuw voldoende aanwezig zijn. Het gehak van de gitaren op een laag van stevig doorbeukende drumlijnen is volop terug van nooit helemaal weggeweest. Vocalist Anders schreeuwt ook terug veel meer in plaats van te zingen en da's een goede zaak. Componerend gitaarduo Björn Gelotte en Jesper Strömblad blazen met graagte de speakers aan flarden zoals in 'In Search for I', wat een lekker doorrazend nummer is en met gemak op een ouder album als 'The Jester Race' of 'Whoracle' had kunnen staan. Eerste single 'The Quiet Place' is eigenlijk zowat het zwakste nummer op de plaat, maar sluit wel het beste aan bij het materiaal van 'Reroute to Remain' door de overdadige normale zang en subtiele keyboards. Maar 'Like You Better Dead' of 'Dial 595-Escape' geven perfect weer waarom In Flames juist zo goed is: de neus voor songs die instant herkenbaar zijn als In Flames, maar die ook laten horen dat de band geen angst heeft om al eens iets te proberen.
De oudere fans die afgehaakt hebben na 'Reroute to Remain' kunnen misschien terug eens hun oor te luisteren leggen bij 'Soundtrack to Your Escape' want de opmerkelijke toename van het aantal up tempo-passages kan enkel op gejuich onthaald worden. Een uitmuntende combinatie van melodie en scherpe randjes geeft In Flames recht op de hoogste plaats in metalland.

Meer over In Flames


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.