Hoewel Belgiƫ behoorlijk veel extreme metalbands kent, zijn er maar weinigen die daadwerkelijk kunnen opvallen. Tussen de grote hoop eenheidsworst zijn er gelukkig nog bands die wars van trends hun eigen ding doen en daar al bij al nog goed in slagen ook. Zo een band is het relatief jonge Inclination uit Antwerpen, dat op zijn EP 'The Citadel' verrassende zaken laat horen. Er is weliswaar nog enige ruimte om te groeien, maar dit klinkt alvast veelbelovend.

Inclination houdt ervan om te spelen met invloeden uit verschillende zwaarmetalen sectoren. Zo is een deel van het gitaar- en drumwerk duidelijk geschoeid op death en black metal, evenals sommige keyboardlijnen, maar evenzeer maakt dit combo gebruik van enige progressieve invloeden alsook meer klassieke heavy metaltintjes. Het codewoord bij deze EP is alvast sfeer, want Inclination slaagt erin om een gevoel van epische grandeur te combineren met mistroostigheid en enige melancholie. Voor dat laatste zorgen vooral de geregeld opduikende semi-akoestische gitaarlijnen en de occasioneel theatrale gromzang van frontman Dietwin Elbers. Hoewel de toetsen voornamelijk dienen als extra hulp om het correcte gevoel te evoceren, geven ze het geheel toch een mooi duwtje in de rug. Het gitaarwerk is behoorlijk solide en voor een plaatje dat de heren volledig in eigen beheer opnamen, klinkt het geheel bijzonder overtuigend. Mooie aanraders zijn onder meer het titelnummer en 'Scars', waar de heren laten horen dat ze van verschillende markten thuis zijn. De zang van Elbers tilt onmiskenbaar het geheel een trap hoger, al is zijn cleane zang niet geheel overtuigend (mist nog wat aan sterkte). De putgrom afgewisseld met ijle schreeuwen is echter puik en geeft alles een dosis extra kracht. 'Excido' heeft alleraardigste gitaarpartijen die de song vrolijk verder pompen en de melodielijn is een leuke extra. Inclination biedt hier dus een mooie en vrij afwisselende extreme melodische metalschijf aan die smaakt naar meer.

Hoewel het geheel misschien niet perfect is, mag gerust gezegd worden dat Inclination hard gewerkt heeft aan deze EP en dat het resultaat meer dan dik in orde is. Het ziet ernaar uit dat de grijze massa die Belgiƫs extreme metalscene is eindelijk wat meer opvallende gezichten begint te kennen.

Meer over Inclination


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.