Het Finse Insomnium debuteerde behoorlijk sterk met 'In the Halls of Awaiting' en ook de opvolger daarvan, 'Since the Day It All Came Down', was van hetzelfde kaliber. Hun melodische death metal met een duister randje was dan ook lang niet mis. Ondertussen is de band aan zijn derde album toe en ook al is er in wezen weinig tot niets gewijzigd aan de sound en de aanpak van dit viertal, toch blijkt eens te meer dat ze de knepen van het vak netjes onder de knie hebben.

Met het instrumentaaltje 'The Gale' en opvolger 'Mortal Share' opent deze plaat in ieder geval indrukwekkend. De typerende elementen van Insomnium zijn mooi vertegenwoordigd: op een solide basis van potige drums en logge death metalriffs worden haast onophoudelijk zeer melodieuze gitaarlijnen gezet. Het zijn vooral deze laatste die zorgen voor dat neerslachtige tintje dat dit combo zo aantrekkelijk maakt. Het ruwe accent van hun muziek wordt op deze manier niet enkel getemperd maar eveneens worden de regenachtige dagen en de depressievere momenten van het leven wat meer in de verf gezet. Het is dan ook geen toeval dat de band veelvuldig gebruik maakt van zogeheten mineurakkoorden, die zoals de naam al doet vermoeden een trieste klank hebben. De verstaanbare brulzang van frontman Niilo zit ook prima op zijn plaats. Wanneer iemand zich wil overgeven aan de tristesse van 'At the Gates of Sleep' met zijn heerlijk aandoenlijke gitaarpartij of aan het wat fellere 'The Killjoy' dan zal dit een zeer geslaagd album worden. De enige kanttekening die gemaakt moet worden is dat Insomnium soms te vaak vertrouwt op hetzelfde trucje. Elk nummer heeft een stevige riff die verzacht wordt met zo'n klagende melodielijn en dat is regelmatig te veel van het goeie. Maar wanneer de sfeer goed zit, dan kan 'Above the Weeping World' soelaas bieden.

Met dit derde album kan deze Finse band eindelijk bevestiging krijgen voor het goede werk dat ze al verricht hebben. Immers, de ingeslagen weg wordt mooi voortgezet. Wie brute muziek graag overladen met emotie heeft, is dus aan het juiste adres bij Insomnium.

Meer over Insomnium


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.