Op een aantal acts kan een luisteraar vertrouwen, vooral omdat de bands in kwestie nooit grote wijzigingen doorvoeren in aanpak of stijl, en toch elke keer kwalitatief gezien netjes voor de dag komen. Iron Fire is zo'n band die voorzichtig groeit, zowel qua composities als qua populariteit, maar die wel elke keer garant staat voor een traditioneel potje heavy metal. Dat is ook nu niet anders, maar in dit geval is voorspelbaarheid wel degelijk een troef.
Zeggen dat 'Voyage of the Damned' inwisselbaar is met de voorgaande albums van dit gezelschap zou een dikke leugen zijn: na een paar jaar heeft Iron Fire zijn stijl geheel gesmeed naar eigen goeddunken, en de toevoeging van steeds elaborater uitgevoerde keyboardlijnen heeft het geheel een mooie, epische toets gegeven zonder grappig of ridicuul te worden. Dat valt bijvoorbeeld goed te horen op 'Enter Oblivion OJ-666': niet alleen nemen de krachtige gitaren het voortouw, maar moeten zij geregeld baan ruimen voor toetsenpartijen die de muziek die extra duw in de rug geven.
Wat betreft traditionele heavy metal gaat Iron Fire dan ook meteen voor het hele gamma: het album kent stevig doorrollende beukers, met de voet op het gaspedaal en stevige drumpartijen; er zijn meer melodieus getinte midtempo meezingers (iets waar de band graag op inspeelt) en als laatste zijn er ook de obligate powerballades, of althans nummers die voor die categorie kunnen doorgaan. Iron Fire neemt ook alle elementen mee en kiest van tijd tot tijd voor een akoestisch interludium, iets wat de afwisseling bevordert.
Maar nog steeds is de zang niet helemaal je dat. Het is niet dat de frontman van deze heren slecht of vals zingt, maar hij heeft een timbre dat een luisteraar moet liggen. Wie niet wakker ligt van iets nasalere klanken met een hoog 'spannende leren broek'-gehalte, zal er alvast niet om malen, maar wie dat hoegenaamd niets zegt, zal ook nu weer vrolijk passen. Wie echter kon smullen van de vorige albums van dit gezelschap, of wie houdt van bands als Helloween of Gamma Ray zal waarschijnlijk ook bij Iron Fire de spreekwoordelijke gading vinden.

Meer over Iron Fire


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.