Iron & Wine is het éénmansproject van Sam Beam, een filmdocent uit Miami. In 1999 kocht hij een viersporenrecorder en begon op zijn slaapkamer liedjes op te nemen, wat resulteerde in 'The Creek Drank the Cradle', zijn eerste plaat. In afwachting van zijn tweede album, dat in het voorjaar van 2004 zal verschijnen, is er dus nu de EP 'The Sea and the Rhythm' en ook hier zijn "all songs recorded, produced and written by Sam Beam".
Het openingsnummer 'Beneath the Balcony' zet al meteen de toon voor de rest van het album, een toon die ook al op de eerste cd 'The Creek Drank the Cradle' te horen was. Banjo, gitaar en pedal steel creëren een rustieke folksfeer, waar Sam Beams melancholische, zingend-fluisterende stem wondermooi bij past. Beam heeft zijn stem twee keer over elkaar opgenomen, waardoor het geheel klinkt als een zoetgevooisde samenzang in het genre van Kings of Convenience of zelfs Simon and Garfunkel. Voorts accentueert de tekst de melancholie die al in de muziek vervat ligt. "Let's go out and dance, darling / our last of days." Titeltrack 'The Sea and the Rhythm' bevestigt deze sfeer. Je hoort het haardvuur als het ware knetteren doorheen de rustige akoestische gitaar en banjo. Een nummer als 'The Night Descending' is instrumentaal dan weer aanstekelijke folk in de stijl van Sixteen Horsepower - weliswaar zonder drum, waardoor ook de power van deze laatste band ontbreekt, wat echter niet als een gemis moet worden opgevat. De 'dubbele' fluisterstem zorgt immers ook hier voor een intieme sfeer, anders dan de krachtige folk van Sixteen Horsepower. Maar in dit warme, sfeervolle geluid dat in 'The Sea and the Rhythm' ten volle aanwezig is, schuilt meteen ook het gevaar. Voor een EP van vijf nummers zal een dergelijke 'gezelligheid' immers niet vervelen, maar het is de vraag of dat volstaat voor een full album. Dan is er namelijk de kans dat de nummers onderling te zeer inwisselbaar zijn om echt te kunnen bekoren.
Met 'The Sea and the Rhythm' geeft Iron & Wine opnieuw een eigen interpretatie aan de folk, volledig in de lijn van het eerste album. Het is afwachten of de volledige cd dit voorjaar even boeiend zal zijn, maar 'The Sea and the Rhythm' is alvast een mooie EP in deze donkere winterse tijden.

Meer over Iron & Wine


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.