Geen idee waar Istapp vandaan komt, maar als er dit voorjaar een betere dan wel meer verrassende black metalschijf uitkomt, dan moet die wel heel sterk zijn! De bio zegt dat de band te vergelijken valt met acts als Dark Funeral, Vintersorg en Naglfar, maar eigenlijk snijdt enkel de vergelijking met Vintersorg enig hout. Istapp is immers niet vies van een grote dosis melodie, links en rechts wat cleane zang en vooral veel sfeer. De blastbeats worden met andere woorden vermeden en dat geeft het geheel een eerder vikingachtig tintje, zonder per se even cheesy te klinken als het gros van de viking acts.

De sobere zwart-wit layout, de foto's met spaarzame corpsepaint en een overdaad aan leer en pinnenbanden doen vermoeden dat de heren het klaarblijkelijk menen, al zijn artiestennamen als Fjalar den Horrible behoorlijk grappig. Maar gelukkig staat de muziek als een huis: louter voor het titelnummer dat de plaat opent zou iedere fan van black metal naar de platenboer moeten hollen. Het gehalte aan catchy riffs is gewoon te groot voor woorden! Nu is het niet zo dat de band al zijn kruit verschiet aan het begin, want het hoge niveau wordt doorlopend volgehouden. 'Snö' is een gemeen snelheidsduiveltje, met snijdende riffs zoals inderdaad Naglfar dat ook zo goed kan. Maar het geniale 'Fjällhöga Nord' bevat dan weer epische grandeur met breed uitwaaierende gitaartapijten en een rustiger tempo. Nu ja, rustig is behoorlijk relatief. 'Ma Det Aldrig Töa' heeft heerlijke keyboardbelletjes en wolvengehuil, dat nu eens niet overdreven klinkt, maar juist perfect de sfeer van een donker bos oproept. De grimmige zang van Fjalar krijgt trouwens alweer afwisseling met cleane epische zangpartijen tijdens de toetsenpartijen. Het grootste nadeel van Istapp is dat ze op een (tot hiertoe) klein label zitten, maar met dit wapenfeit onder de arm zou daar best snel verandering in kunnen komen, want dit smaakt zonder twijfel naar meer!

Hoe het hoge Noorden het blijft presteren is een raadsel, maar het is een feit dat er alweer een kwalitatief zeer sterke act is opgestaan. Wie houdt van melodieuze black metal met de nodige grimmigheid en wat epische grandeur mag geen seconde twijfelen: dit is een enorm goede schijf!

Meer over Istapp


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.