Ivan Paduart is een van de meer poëtische pianisten in het zuidelijk deel van ons landje. Na een carrière van twaalf jaar maakt hij voor het eerst de stap naar een soloplaat. Het album bevat, naast tal van eigen composities, één standard, 'You Must Believe in Spring' en kleine geïmproviseerde intermezzo's waarin Paduart zijn beeldkracht volledig ontplooit. Paduarts spel is subtiel en melodisch als dat van Fred Hersch en sensueel impressionistisch als de fraseringen van klassieke componist Claude Debussy.

'Life as It Is' is een mooi voorbeeld van Paduarts speelstijl. Een nostalgisch motiefje wordt luchtig ingezet. Langzaamaan wordt het nummer ietwat donkerder doordat Paduart elke noot een specifiefe sterkte meegeeft. Daarbij onderbreekt hij zijn anders zo gebonden spel hier en daar met een gebroken akkoord. 'Life as it is' is een vierdelig stuk dat in 6/8 staat. Paduart bouwt zijn solo's op met kennis van zachtmoedige dynamiek en intimiteit zonder dat het ooit ruig wordt. 'To Say Things' begint met een snelle bebopbeweging. Na deze broeierige intro schakelt Paduart weer terug naar zijn subtiele, ijle spel waarin hij tal van vluchtige melodieën door elkaar weeft. De akkoorden vertellen allemaal hun eigen verhaal. Een donkere, lage noot besluit het lied.
'Blue Lanscapes' is een voorzichtige wals. Het nummer begint met een voorstelling van het serene, bluesy thema dat zwaar wordt onderbouwd met akkoorden. Daarna verliest Paduart zichzelf in een verlichte en luchtig lyrische solo. Tenslotte gaat hij weer naar het thema waarna hij de compositie beëindigt met een hamerend linkerhandakkoord waarboven hij nog een laatste keer het eerste deel van het thema speelt verwerkt in hoge, etherische akkoorden. Paduart geeft het nummer een spijtig staartje mee in de vorm van een gebroken akkoord in de hoogste regionen, wat afgekookt en cliché overkomt.

'Alone' is een eerlijke plaat van een idyllische Paduart. Enkele mindere kanten zijn dat Paduart af en toe de neiging heeft om te klef romantisch uit de hoek te komen en dat hij de plaat een stukje beknopter had kunnen maken.

Meer over Ivan Paduart


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.