Hij speelt wondermooi hobo, Albrecht Mayer, de solohoboïst van de Berliner Philharmoniker. Men zegt wel eens dat hij degene is die de hobo populair heeft gemaakt in Europa. Samen met de Sinfonia Varsovia, die hij trouwens zelf leidt, speelt hij op deze cd transcripties voor hobo en orkest van werken van Johann Sebastian Bach. Albrecht Mayer is wat betreft barokmuziek niet aan zijn proefstuk toe, hij treedt regelmatig op met de Berliner Barock-Solisten en nam ook ooit al het dubbelconcerto voor viool en hobo van Bach op (dit was trouwens ook samen met Nigel Kennedy).

De arrangementen werden gemaakt door Andreas Tarkmann en men kan zich afvragen of het wel zinvol is om deze, van zichzelf al zo mooie stukken te bewerken. Het antwoord lijkt simpel: de kunst waarmee Albrecht Mayer speelt, is fascinerend. Op die manier lijkt het wel alsof de hobo geschapen is voor de muziek van Bach. Hij weet ons te overtuigen door zijn overweldigend mooie klanken en wondermooie frasering. Toch blijft het moeilijk om dezelfde sfeer te creëren als in de originele werken. Het is immers gemakkelijker om een gedachte neer te zetten wanneer je tekst heb, dan wanneer je alleen de taal van het instrument gebruikt. Als hulpmiddel gebruikt Mayer dan ook drie verschillende takken van de hobo-familie: hobo, althobo en oboe d'amore. Hij gebruikt deze instrumenten om de tekst weer te geven op zijn eigen manier, maar verloochent daarbij de stijl van Bach niet. Voor "Erbarme dich" uit de Mattheüspassie, laat Mayer zich helpen door violist Nigel Kennedy. Kennedy neemt hier de melodie van de altstem voor zijn rekening, terwijl Mayer de mooie tegenmelodie speelt op de oboe d'amore. Na enkele seconden al is het niet meer duidelijk hoe het ooit oorspronkelijk moet geklonken hebben en worden we meegesleept in een fantastische uitvoering van deze "Erbarme dich".

Deze cd is een echt pareltje. Hij is leuk en aangenaam om naar te luisteren, bij het genieten van de warme, kleurrijke klanken van deze fantastische hoboïst. Hij bewijst dat men ook zonder woorden veel kan zeggen in deze werken van Bach ... en het is hemels.

Meer over J.S. Bach


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.