Dankzij het succes van feestmetalbands als Korpiklaani, Alestorm en Swashbuckle, beginnen steeds meer muzikanten zich toe te leggen op het produceren van metal die vrolijk en grappig klinkt, en als voornaamste doel heeft de mensen te amuseren. Ook het Britse Jaldaboath doet een dappere poging, met wat zij omschrijven als 'Heraldic Templar Metal' (het kind moet een naam hebben, natuurlijk). Alleen jammer dat ze wat plat op hun gezicht vallen.

Volgens de heren zelf maken ze een mix van folkmetal, middeleeuwse melodieën en een fikse scheut Monty Pythoniaanse humor. Op papier lijkt dat een leuk idee, en humor is bijvoorbeeld Alestorm ook niet vreemd, maar bij Jaldaboath komt het nogal geforceerd over. Bedoeld grappig zijn is geen simpele opgave, en hier slaat de band ten eersten male de bal grondig mis. Songtitels als 'Bash the Bishop' zijn al lang niet meer leuk.

Muzikaal gesproken is het nu niet bepaald de meest stevige vorm van metal, en overheersen de folkgetinte melodietjes het geheel. Op zich is het gebruik van allerlei toeters en bellen niet zo'n probleem, maar bij 'Rise of the Heraldic Beasts' zit werkelijk elk nummer zo barstenvol met precies dat, dat een mens er dol van draait. Schalmeien en hoorns zijn een leuk extraatje, maar met mate gebruiken is een doelstelling die Jaldaboath blijkbaar gemist heeft.

Als het constante overdreven hoempapa-gevoel even opzij kan geschoven worden, blijkt dat ook de half-pratende zang niet bijster opvallend is. Goed, dat is zo'n item dat gemakshalve opzij kan geschoven worden, er zijn genoeg bands die iets dergelijks gebruiken. Maar de soms te gemaakt overkomende dictie van de frontman wordt na een tijdje irritant. Het is dan ook des te vreemder dat de heren in 'Da Vinci's Code' plotseling wel erg potig worden en invloeden van new wave bovenhalen. Het nummer steekt daardoor erg af tegen de rest, niet alleen qua stijlwijziging, maar ook omdat dit nummer verdraaid lekker klinkt. Eén keer raak schieten op tien is echter maar flauwtjes.

Het lijkt alsof Jaldaboath wel een aardig idee heeft, maar de uitwerking schiet nog tekort. Iets minder overdaad in de middeleeuwse instrumentatie gekoppeld aan iets memorabeler songs zou dat probleem in de toekomst kunnen verhelpen. Voorlopig is 'Rise of the Heraldic Beasts' echter een mager beestje.

Meer over Jaldaboath


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.