In de voorbije jaren heeft de Zweedse elektronica artiest Dag Rosenqvist als Jasper TX een stevige cataloog uitgebouwd aan solowerken. Naast dit ambientproject was hij ook actief in het postrockduo De La Mancha en werkte ondermeer samen met artiesten als Rutger Zuydervelt (Machinefabriek) en Simon Scott (Slowdive). Zijn muziekstijl leunt aan bij electro-akoestische technici als Oren Ambarchi en Fennesz, met de gitaar als geluidsbron voor eigenaardige klankexperimenten.

Net zoals de hoes en de albumtitel doen vermoeden is ‘The Black Sun Transmissions’ een donkere plaat. Verwacht geen pikzwart doek, eerder een donkerbruin canvas waarachter kleurrijke taferelen verborgen zitten. Na een verrassend feedbackgeluid van een gitaar komt ‘Signals Through Wood & Dust’ geleidelijk op gang met een gecraqueleerd geluidspallet waarachter tonen glinsteren. In het midden van het nummer komen morsecode bliepjes op de voorgrond en klinkt de compositie als een elektrisch veld. Hier gebruikt Jasper TX distortion die doet denken aan het gezoem van een oude TL-lamp. Zonder het te beseffen, is het tweede nummer ‘Weight of Days’ al begonnen. Tegenover de scherpe texturen die verder evolueren, worden melodische ondertonen en zachte strijkers geplaatst. De akoestische invulling brengt veel melancholie met zich mee die de sombere sfeer van het nummer onderstreept en er tevens een sprankeltje hoop aan toevoegt.

Met ‘All I Could Ever Be’ wordt het album een heel stuk zwaarder, ook al vertrekt het nummer vanuit een absolute stilte. Subtiele gitaargeluiden liggen hier aan de oorsprong en zitten buitengewoon ver verdoken. Met een drone die steeds meer volume en textuur krijgt, bouwt Jasper TX het nummer uit naar een climax. Tussen de spikkels in de distortion lagen blijven de kleurrijke puntjes van het achterliggende geluidspallet hoorbaar wat een knap effect teweeg brengt.

Wie dit nummer vlot verteerde, krijgt spek naar zijn bek met het geweldige (en 21 minuten durende!) ‘Shores’. Het werk maakt goed gebruik van stiltes die de dreigende sfeer versterken van hijgende stemmen, tinkelende percussie en schelle drones. Zo rond het midden van de track beginnen de langgerekte tonen voluit te ademen en schuiven steeds meer lagen over elkaar. Daartussen zit ergens Mike Weis op drums vrijwel onopvallend weggemoffeld. Wolken van distortion, noise en feedback pakken zich samen tot één geheel, vol kleurnuances.

Aan het einde van de plaat maakt de luisteraar echter een duikvlucht naar een zwakke en melige afsluiter. Hier mengt Jasper TX een overdreven slepend en goedkoop pianostukje met fieldrecordings en geluiden die aan vogels doen denken. Als later de trombone van Henrik Munkeby Nørstebøo erdoor komt wordt alles overdreven melodisch. ‘The Black Sun Transmissions’ zou de soundtrack kunnen zijn van een erg fascinerende film die naar een enorme climax werkt maar in de slotscène met een happy end alsnog teleurstelt. 

 

Meer over Jasper TX


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.