De Russische dirigent Yevgeny Mravinsky (1903–1988) is bijna zijn volledige carrière verbonden gebleven aan het Leningrad Philharmonic Orchestra. Het grootste deel van de nog steeds groeiende discografie die uit deze samenwerking is voortgekomen bestaat uit liveopnames. Recevnt verscheen op het label Altus de derde symfonie van de Fin Jean Sibelius (1865–1957) in een uitvoering uit 1963. Het betreft vanzelfsprekend een mono-opname, maar als bonus geeft Altus van dezelfde opvoering een, zoals ze het zelf noemen, "quasi-stereo versie".

Sibelius is een van de iconen van de laat-romantiek, die meestal geassocieerd wordt met grootse pathetiek en indrukwekkende orkestrale klank. Terwijl de eerste twee symfonieën van Sibelius aan die criteria voldoen, keert hij in zijn derde symfonie terug naar een klassieker idioom. Dit driedelige werk duurt amper een half uur en moet het vooral hebben van een opgewekte, bijna triomferende toon. Het eerste deel biedt, na een bijna onhoorbaar begin in de celli, een afwisseling tussen zachte passages en momenten van climax, die op meesterlijke wijze worden gefraseerd door Mravinsky. In het langzame middendeel laat Sibelius zijn lyrische kant de overhand halen, met uitgesponnen melodieën waarin het walskarakter onmiskenbaar is. Enkel al de manier waarop Mravinsky de heldere strijkers van zijn orkest als één kneedbaar instrument meesleept doorheen dit feeërieke deel maakt het beluisteren de moeite waard. Uiteraard wordt die helderheid nog versterkt in de bonusversie, al zijn het vooral de houtblazers die daarin ronder klinken. Het slotdeel, dat van een ietwat ingehouden 'Moderato' overgaat in een feestelijk 'Allegro' heeft alles wat een finale vraagt: een meeslepende opbouw, een herkenbaar thema en een indrukwekkende coda waarin de Russische koperblazers zich van hun beste kant tonen. Behalve in deze momenten van triomf weten Mravinsky en zijn orkest ook de perfecte kleur te vinden in de zachtere openingspassages van dit deel.

Eens te meer is deze opname een bewijs van het meesterschap van Yevgeny Mravinsky. Als er al iets aan te merken is op deze cd, dan betreft het de uitgave an sich. Een cd-boekje dat enkel teksten in het Japans bevat, is niet onmiddellijk gebruiksvriendelijk te noemen...

Meer over Jean Sibelius


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.