Jesusleeft.be werd enkele jaren geleden opgericht en won op Limbomania 2001 de publieksprijs met elektronische muziek. Intussen zijn ze geëvolueerd tot een band die echt live speelt en voor wie niets te gek is. Met 'Jesusleeft.be & De Knapkookskes' is het prettig gestoorde collectief Jesusleeft.be aan hun vierde cd. Deze bevat een liveopname van een unieke samenwerking met enkele muzikanten van de Koninklijke Harmonie Concordia Maaseik. Helemaal out of the blue is die samenwerking niet: enkele groepsleden zijn ook actief in de harmonie en drummer Bert Paradis leidt er zelfs het trommelkorps.

De cd begint met een geslaagde versie 'Impressions' van John Coltrane, een nummer van de gelijknamige cd uit Coltranes Polygramperiode (1961). Tenminste, puristen zullen dat 'geslaagd' allicht aanvankelijk niet accepteren en de cd uit het raam kieperen, aangezien het totaal fout begint met iets wat heel erg op een drumcomputer lijkt. Orgel, sax en later ook een strakke ritmesectie en trompet zorgen voor solo's die niet verbleken bij het origineel. 'Western Boulevard' had op Weens 'Chocolate and Cheese' kunnen staan. Hier ondersteunt de sterke instrumentatie mooi de stem van Wouter Dewit. In 'Woutz Waltz' flirt de groep met reggae. De prachtcover 'Bombarie' van Jaune Toujours wordt bijna ongemerkt gevolgd door 'Ara-bik-ha'. Met het slotnummer 'Intellectueelfluweel', dat ergens tussen de acid jazz van Wizards of Ooze en de geschifte jazzrock van Jaga Jazzist in hangt, besluit deze cd een halfuur luisterplezier.

De hoes is een kunstwerk op zich dat doet denken aan de creaties van De Kift: een A4-karton, in twee geplooid en gestikt met op de voorkant een oude (vermoedelijk trommel)korpsfoto. Niet alleen inhoudelijk maar ook qua vorm laat zo'n cd zich niet zomaar tussen de rest van platencollectie proppen. Jesusleeft.be is duidelijk sterk beïnvloed door een heel brede muzikale achtergrond en vertaalt dit in een persoonlijk jargon zonder dat de groep zichzelf te ernstig neemt. Via hun website kan deze cd besteld worden voor amper 6 euro. Jammer dat er voor dergelijke gezonde gekte geen fatsoenlijke verdeler en promocampagne bestaat.

Meer over Jesusleeft.be & De Knapkookskes


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.