Deze cd richt zijn aandacht op drie solocantates van Bach, cantates waarin slechts één solist schittert en de rol van het koor beperkt is tot het verplichte slotkoraal. Deze stijl van muziek staat in contrast met Bachs andere cantates die hij zelf vaak 'concerto' noemde, die qua bezetting en lengte uitgebreider zijn en twee, drie of vier verschillende solisten op de voorgrond laten treden. Deze werken zijn echter kleinschaliger en bestaan vaak niet meer uit een of twee aria's, met elkaar verbonden door een recitatief en afgesloten met een korte koraalmelodie. De drie cantates op deze cd bevatten enkele van de mooiste en meer bekende aria's van Bach, zoals de aria 'Endlicht wird ein Joch', met obligaat hobo in BWV 56 of het serene 'Schlummert ein' in BWV 82.

De uitvoering van het Keuls Kamerorkest bewaart meesterlijk het intieme gevoel dat de kleine bezetting van strijkers, hobo en continuo voorschrijft, en brengen deze muziek met een passend gevoel voor muzikale retoriek. Dat is ook niet zo verwonderlijk, als je weet dat dit orkest enkele jaren op historische instrumenten gespeeld heeft. Daar is men van af gestapt, maar de zorgvuldige fraseringen en het trouw volgen van de tekst in de muziek zijn gebleven. Dat is nergens meer duidelijk dan in de klagende aria waarmee BWV 82 begint: 'Ich habe genug', waar het Lutheraanse doodsverlangen wordt verwoord in slepende figuraties bij de strijkers. Ook de mooie hobolijnen, zoals in 'Endlich wird ein Joch' doen sterk aan een barokorkest denken, al vertelt de warmere, meer afgeronde klank van hobo en strijkers ons wat anders.

Bariton Hanno Müller-Brachman zingt erg expressief, met heel veel inlevingsvermogen, en met een redelijk verstaanbare tekstuitspraak, al wil zijn gesluierde klank af en toe wel iets verbergen. Hij zingt heel accuraat, met een smaakvol gebruik van (een beetje) vibrato en een slanke laagte. Heel kalm en menselijk klinkt de aria 'Schlummert ein', maar de snelle coloraturen in het daarop volgende 'Ich freue mich auf meinen Tod' hebben iets wolligs, iets onduidelijks. Niet dat dit ooit stoort, maar een klein beetje meer finesse hier had deze aria werkelijk glans kunnen geven. Maar al bij al blijft dit een heel mooie, verzorgde cd die enkele van Bachs meer bescheiden cantates op een heel muzikale manier naar voor brengt.

Meer over Johann Sebastian Bach


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.