Het is altijd een aangename verrassing als jonge, onbekende artiesten het standaardrepertoire met ontzettend veel vuur en passie onder handen nemen. Vooral dat maakt deze opname met de drie vioolsonates van Johannes Brahms zo ongelofelijk waardevol. Geneviève Laurenceau toont zich een begenadigd violiste en pianist Johan Farjot vormt met zijn nogal klamme stijl een ideaal tegengewicht voor Laurenceau’s virtuoze lyriek. Zo komt de kracht van de derde sonate opus 108 ongecensureerd tot bij de luisteraar, maar het is vooral de vroege sonate opus 78 die hier een buitengewone lezing krijgt. Het tweede deel vraagt om een ruwe en wilde versie, die dit duo zonder schroom schitterend verzorgt.

Nochtans is het de tweede sonate opus 100 die Laurenceau misschien wel het meest na aan het hart ligt. Niet toevallig, want deze sonate is ook Brahms' meest gekende. De violiste leerde dit werk kennen toen ze klein was en vanaf die dag droomde ze ervan Brahms onder handen te nemen. Na een hele serie opnames van (volgens haar) ondergewaardeerde componisten, was het stapje terug naar Johannes Brahms dus niet helemaal onlogisch. Laurenceau is naar eigen zeggen in een stadium aanbelandt dat ze opnieuw naar het “mainstream”-repertoire wil terugkeren, wat ze via Brahms wil boekstaven.

Haar opname aan de zijde van Johan Farjot zet haar wat dat betreft meteen volledig op de kaart. Met verfijning en gevoel voor finesse, die ze ook in de delen van grote emotie net verliest, neemt ze Brahms tot drie keer toe onder handen. Het spel van dit duo is bijzonder helder en het is een waar plezier hen in het laatste deel van de eerste sonate bijvoorbeeld te horen terugkeren naar het basisthema, eenmaal alle stormen zijn overgewaaid. In de derde sonate zijn ze onrustiger en vinniger, maar nog steeds even goed op elkaar afgestemd. De tweede sonate klinkt conventioneler, maar het grote vakmanschap getuigt van twee muzikale genieën. Een zo goed als perfecte opname dus, met twee namen om nog lang te onthouden!

Meer over Johannes Brahms


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.