John Hiatt weet een perfecte rocksong neer te zetten. Hij verstaat de kunst om evenwicht in zijn muziek te brengen. Elk nummer heeft een mooie opbouw waar via de sterke strofes, melodieuze refreinen en onderbroken door een gevat tussenstuk, naar een duidelijke climax toegewerkt wordt. Een cursus songschrijven voor rockartiesten kan via deze muziek perfect gegeven worden.
John Hiatt heeft drie stijlen die binnen de noemer van de rockmuziek aan bod komen. Bekendste is de romantische popsong waarmee hij via 'Have a Little Faith in Me' zijn grootste hit scoorde. Als tweede maakt hij de vlotte rocksong. Tenslotte is er de rauwe, pure muziek waarbij de blues aan de basis ligt zonder echt prominent aanwezig te zijn. Het is een kruising tussen rock en blues gebracht door de basisbezetting drum, bas en gitaar. 'Beneath This Gruff Exterior' behoort vooral tot deze laatste stroming, alhoewel vlotte rocksongs ook aanwezig zijn.
Van bij aanvang grijpt Hiatt de luisteraar via 'Uncommon Connection', door het leuke samengaan van drum en bas, onmiddellijk naar de keel. 'My Baby Blue' maakt de perfecte combinatie tussen vlotte rock en het rauwe van Hiatt. 'My Dog and Me' doet wegdromen door de akoestische gitaar, op de achtergrond aangevuld met de sobere drum en begeleidende slidegitaar. Het nummer illustreert wat een hond voor een mens kan betekenen. De slidegitaar is een gitaar die glijdend de toonafstanden overbrugt. Het effect van deze speelwijze vind je vaak terug bij country of country-rock achtige muziek. Sonny Landreth haalt met deze eigen speelwijze een ongekend niveau en weet daarmee een extra dimensie aan de cd toe te voegen.
Verder nummers vinden om lof over te brengen is niet moeilijk, maar beter is deze cd zelf te beluisteren. John Hiatt voegt aan zijn indrukwekkende oeuvre weer een pareltje toe bij. De immer noodzakelijke hit voor echte radioaandacht is niet aanwezig, maar de echte muziekliefhebber kijkt verder en stapt na het lezen van deze bespreking het huis uit naar de eerste muziekwinkel en voegt 'Beneath This Gruffen Exterior' aan zijn collectie toe.

Meer over John Hiatt


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.