Met enkele fleurige Ep’s waarop nummers als ‘Mathilda’s Dream’, ‘Naomi’ en ‘Lamento’ schitterden, timmerde de Spanjaard John Talabot zijn weg doorheen de afspeellijsten om uiteindelijk dit jaar met een debuutalbum de sluizen der zomervreugde volledig te openen. ‘ƒIN’ is opnieuw een verfrissende mengeling van disco, deephouse en indie popsongs. De groovende beats verliezen hier overigens hun overstuurde randje, wat beter geproportioneerde tracks voortbrengt.

De lome zomerhouse van Talabot is erg fruitig dankzij het gebruik van diverse samples als decoratieve elementen. In de eclectische garnering van samples zijn de originele instrumenten dikwijls nog terug te horen, wat de nummers doet stralen. ‘Depak Ine’ krijgt op die manier een mistig junglesfeertje, door het gebruik van kwakende kikkergeluiden, vogelzang en trommelende percussie.

Met herhalende melodieën die meestal lichtjes uit de toon vallen, krijgt het album een nostalgische tint die wat doet denken aan Boards Of Canada nummers. Wanneer de harmonieuze klanken worden samengevoegd met de soulvolle zangstemmen van Ehki of Pional, is het resultaat zwoel en ophitsend. ‘When The Past Was Present’ moet zeker en vast uitstekend werk verrichten op de dansvloer - met pompende synthakkoorden en repetitieve vocal samples. Huiskamerplezier kan desgelijks beleefd worden. De korte en relatief eenvoudige luistertrack ‘El Oeste’ wordt met een hypnotiserend synthloopje en claps uitgewerkt tot een prachtige sfeerschepper van het album.

Zowat alle artiesten van de Duitse platenfirma Permanent Vacation hebben een zonnige aanpak in hun productie. Naast de ingewortelde disco van Tensnake behoort John Talabot momenteel bij de hoofdfiguren van het label. De muziek van de Spanjaard is daarentegen niet volkomen zonnig te noemen. Er zit een lichte schemering op de geluiden en de slepende ritmes wat de nodige spanning geeft aan ‘ƒIN’.

De synths in het midden van ‘Missing You’ lijken bijvoorbeeld uit een donker technonummer te komen en nadien stevig te zijn opgeblonken tot levendige basklanken. ‘Estiu’ zet de Balearische discosfeer op het menu met een vettig, groovend baslijntje. Het zijn stuk voor stuk songs met een eigen persoonlijkheid zodat 'ƒIN' een rijk en gevarieerd schijfje is geworden. Op een schemeravond, na een snikhete dag, is dit een meest welkome plaat.

Meer over John Talabot


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.