Johnny Berlin is genoemd naar ene Johannes Renner, blijkbaar een snood individu dat tijdens de economische crisis van de jaren twintig van Berlijn naar Vlaanderen migreerde om zich als pooier in de prostitutie te storten. Muzikaal spiegelt het kwintet zich aan Joy Division, Morrissey en Sigur Rós, zodat hun eerste langspeler 'Find What You Love and Let It Kill You' een compromis zoekt tussen postpunk, new wave en postrock. Verwijzingen naar de jaren '80 zijn dus alom tegenwoordig en Johnny Berlin weet er wel raad mee.

Na de breed uitwaaierende intro 'Platform One' mag 'We Still Want Money' de spits afbijten. De strakke ritmesectie wordt overgoten met noisy synthesizers en hoekige gitaarlijnen. Tel daarbij de melancholische vocalen van Paul Renner, al dan niet ondersteund door broer Laurens, en het plaatje is compleet. Ook songs als 'Bender Parts' bouwen verder op de gekende formule, wat resulteert in een aantal bijzonder aanstekelijke en energetische postpunkers, die weliswaar niet altijd even origineel uit de hoek komen. De catchy single 'Four' nestelt zich genadeloos in het onderbewustzijn van de luisteraar, maar helaas valt het nummer na een aantal beluisteringen toch wat te licht uit om de schifting van de eeuwigheid te doorstaan. Pas wanneer Johnny Berlin de platgetreden paden links laat liggen, levert het echt indringende resultaten op. Zo eindigt het galmende 'Echoes' in een potje extatische drum'n'bass. 'Dirty Tackles' vertrekt vanuit lome percussie en ontpopt zich langzaam tot een prachtig popnummer vol zalvende gitaren en slepende toetsen. De afsluitende titeltrack is gestoeld op een absoluut foute synthesizerriedel, maar groeit uit tot kamerbreed opus met postrockallures.

Johnny Berlin weet zijn invloeden zeer goed in perspectief te plaatsen en schrijft een aantal aardige songs bij elkaar. Hoewel de groep bij momenten nog een eigen smoelwerk mist, blijkt 'Find What You Love and Let It Kill You' een zeer aangenaam debuut dat deze zomer zeker enkele festivalweiden in beweging zal zetten.

Meer over Johnny Berlin


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.