Een nieuwe opname van het Ysaÿe-kwartet wekt steeds grote verwachtingen. Deze vier virtuozen met Parijse roots concerteren wereldwijd in de beroemdste concertzalen en hebben doorheen hun uitgebreide repertoire (Mozart, Mendelssohn, Fauré, Ravel, ...) een warme expressieve samenklank bereikt die zich gemakkelijk laat aanpassen aan muziek uit verchillende periodes en van uiteenlopend karakter. Nu wagen ze zich voor het eerst aan Haydn, vader van de symfonie en eigenlijk ook een beetje van het strijkkwartet.
Van de drie strijkkwartetten op deze Haydn-cd springt het tweede eruit als meest markante. Omringd door twee conventionelere broertjes waarin Haydn inventief en vakbekwaam met soms gerecycleerd materiaal omspringt, biedt op. 54 no. 2 vernieuwing in schrijfwijze en structuur (uitvoerig behandeld in het begeleidende boekje) en een veel diepere zoektocht naar emotie.
De nadrukkelijke opening, waarin een lang aangehouden basnoot de melodie tot drie keer toe terugroept en haar pas de vierde keer de vrijheid geeft om zich te ontwikkelen, houdt de belofte in van een bijzonder vervolg. Het tweede deel, een adagio, zoekt z'n weg doorheen de meest oprecht droeve gevoelens. Vaak vallen er lange pauzes in dit al verstilde deel. Het hierna volgende menuetto-allegretto brengt toch enige relativering in zoveel smart. Een lichtvoetig, toch nog wat triest, zuchtend thema leidt tot... opnieuw een adagio! Ingetogen, maar licht en met een kort presto erin verwerkt.
Als het eerste werk op deze cd als knappe inleiding tot het verbluffende tweede kwartet kan beschouwd worden, dan is het derde de waardige afsluiter van deze bijzondere drieling. Met de beste wil van de wereld valt hier geen droefenis te bespeuren, wel een vrolijke sfeer, een beetje plechtig en vooral feestelijk.
Een knappe cd met kwaliteitsvolle muziek, veel emoties, en overal dat vloeiende en aandachtige samenspel van het Ysaÿe-kwartet, waarvan we in de nabije toekomst hopelijk nog meer Haydn-opnames mogen ontvangen. Misschien in het kader van hun integrale uitvoering van de strijkkwartetten, gespreid over vijf jaar, op het Music Festival te Besançon.

Meer over Joseph Haydn


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.