De jongste telg van de bekende Jamaicaanse familie is muzikaal sterk onderlegd. Dat moet ook wel als rechtstreekse Bob Marley afstammeling. Sinds zijn 5 jaar zit deze snaak in de studio om samen met broers Stephen en Damian zijn eigen boodschappen aan de wereld te verkondigen. Dat resulteert dus nu in zijn tweede plaat, 'A Time and Place', die in elk geval een erg aparte kijk op reggaemuziek openbaart.
De plaat zit doorspekt met vrolijke melodietjes, wervelende jazzpartijen en een stem die ergens wel naar papa Bob refereert, maar toch een stuk hitgevoeliger klinkt. Verder is er ook geen typische dub baslijn maar wel rollende popriffs, geen Caraïbische slaggitaar maar bluesy solo's en geen typisch hikkend orgeltje maar zweemzoete, uitgerekte akkoorden. De "peace, love and understanding" sfeer zit er nog stevig in, maar op strikte reggae heeft Julian op het eerste gehoor het niet echt begrepen. Dat neemt niet weg dat de cd aangenaam fris en opgewekt klinkt. Het up-tempo nummer 'Harder Dayz' dat een vlotte hiphopbeat invult met soulvolle zang, teert op de trompetriff van het gekende 'Natty Dread' van wijlen Bob. 'Sunshine' is een typische latin lovesong met de heerlijke sensualiteit van een tropisch cocktailfeestje. 'Built Together' of 'Systems' zijn dan weer wel pure reggaesongs die zweven op een zwoele baslijn en met vele achtergrondvocalen, frivool gitaarspel en ophitsende percussie ingevuld worden. Zo zwalpt deze cd voortdurend heen en weer tussen verschillende muzikale impressies en blijft hij toch enigszins trouw aan het Jamaicaanse vrijheidsgevoel. Dat maakt 'A Time and Place' niet enkel een fraai pronkstukje, maar ook een grensverleggende plaat. Ze zit lekker ondergedompeld in een relaxerend badje, maar is bevrijd van zware ganja dampen.
Julian Marley brengt met zijn 2de plaat een heel eigen en hedendaagse interpretatie van reggaemuziek. Toch blijft hij zijn 'roots' trouw door broers Stephen, Damien, Ziggy, Rohan en Bunny ook een plaatsje achter de percussie of de productietafel te gunnen. Het resultaat is een dynamische, vlot toegankelijke cd die vele deuren kan openen, maar die deze van de reggae puriteinen allicht definitief doet dichtslaan. Hartjes worden door Julian Marley niet meteen gebroken, maar beklemmende muzikale grenzen gelukkig wel.

Meer over Julian Marley


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.