Katatonia is een band die al heel wat stilistische aanpassingen heeft ondergaan. Hoewel de band mistroostigheid tot een kunst heeft verheven, klonken ze in een nog niet zo gek ver verleden ontiegelijk zwaar en ruw. Rauwe gromzang gecombineerd met krijsen of barstende en schurende gitaren maakten het mooie weer en dat alles gebeurde aan een behoorlijk traag tempo. Vandaag is Katatonia nog steeds een toonbeeld van hoorbaar geworden droefenis, maar de muzikale evolutie van dit eigenzinnige combo is enorm groot. Een doorleefde zang wordt gekoppeld aan sfeervol gitaargeweld.

Katatonia is nooit een band geweest die alles nodeloos ingewikkeld moest maken. Hun eenvoud en relatief doorzichtige songstructuren zijn de gepaste middelen om melancholie vlees te laten worden. In tegenstelling tot veel bands waar zelfhaat, contemplatie en existentiële angst vreselijk melig overkomen, weet Katatonia deze gevoelens volledig waar te maken. Het zit al meteen raak met 'Leaders', een haast voelbaar gepijnigde song waar zanger/poëet Jonas Renkse zijn kwetsbare kant meteen laat zien. Het gitaarwerk op 'The Great Cold Distance' doet meer dan eens qua sfeer en vormgeving aan het mystieke Tool denken, al blijft dit ontegensprekelijk Katatonia: faut le faire. Ook 'Consternation' of 'July' drijven op gitaren die zelfs tijdens uptempo passages slepend klinken, terwijl bloedrode melodieën op de achtergrond de zon laten ondergaan. Deze band doet veel met weinig en dat is een aanpak die zo zijn vruchten afwerpt. Het haast minimalistische karakter wil echter niet zeggen als zou deze plaat ondergeproduceerd of rommelig klinken. Elk detail is mooi hoorbaar en ook al gaat 'The Great Cold Distance' over koude en verdriet, toch klinkt het album onaards warm.

Het credo 'leaders not followers' is absoluut sprekend voor de mentaliteit voor de mentaliteit van Katatonia: de band heeft lak aan trends en laat alweer horen waarom zij en zij alleen er perfect in slagen de donkere emoties van de mens muzikaal weer te geven. 'The Great Cold Distance' is dan ook een sublieme plaat voor die mistroostige momenten in het leven.

Meer over Katatonia


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.