Een roodharige schone die de luisteraar verlangend aankijkt vanop de hoes, waarom is dat beeld zo verdraaid bekend? Wellicht omdat Epica vaak eenzelfde truc toepast. Alleszins, de band Katra is gecentreerd rond zangeres Katra Solopuro, een Finse deerne die naast de klassieke zang ook wel eens stapjes wilde zetten in de wondere wereld der rock en vooral metal. Het was al even geleden dat er nog een een symfonische metalband mét klassieke zangeres de kop opstak en op zo'n moment is het altijd even bang afwachten.

Wie vreest dat de zang dik gaat tegenvallen: dat is zeker en vast niet zo. Mevrouw Solopuro zingt bijzonder aangenaam en het is duidelijk dat al haar jaren van scholing niet verloren zijn gegaan. Echt veel wilde capriolen haalt ze niet uit, maar geregeld laat ze eens horen hoe makkelijk ze haar tonen haalt. Zolang het de muziek niet stoort (wat het overigens niet doet), mag dat. De muzikanten die ze rond zich verzameld heeft, kennen allemaal hun vak, al kan dat ook liggen aan het puike muziekonderwijs in Finland. Hun vroegere bands zijn allemaal nobele onbekenden. Muzikaal gesproken vindt Katra het warm water hoegenaamd niet uit. De gitaarlijnen zijn stevig en eenvoudig, aangezien het vooral bijzonder bombastische keyboardpatronen zijn die het geheel moeten dragen. 'Grail of Sahara' begint zelfs met een Arabisch tintje en zoals het bijna hoort wordt afgesloten met de Finse song 'Kuunpoika'. Toch zit er een addertje onder het gras en dat is de complete zouteloosheid van dit alles. Op geen enkel moment weet de muziek te overtuigen, laat staan te verrassen. Het is symfonische gothic metal volgens het boekje, maar zonder opvallende of echt sterke songs. Het album kabbelt maar voort zonder opzien en na een drietal nummers heeft een mens het ook wel gehad. Mevrouw Solopuro had toch met sterker songmateriaal moeten afkomen om de grote massa te overtuigen.

Het beest is maar een mager geval deze keer. Er zijn meer dan waarschijnlijk mensen die vallen op dit soort inspiratieloze en voorgekauwde gothic metal, maar een beetje kieskeuriger muziekliefhebber loopt hier vast met een wijde boog omheen.

Meer over Katra


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.