Ook in Nederland wordt er duistere en bevreemdende ambient muziek geproduceerd. Case and point Kave, dat met 'Dismal Radiance' de ideale soundtrack bij een gitzwarte, atmosferische griezelfilm aflevert. Veel sfeer, weinig opvallende instrumentatie (spaarzaamheid is troef) maar tegelijkertijd een album dat een luisteraar een beklemmend gevoel geeft, iets dat toch niet zo simpel is maar oh zo belangrijk voor dit soort muziek.

Zoals wel vaker het geval met platen in dit genre is het nodig om het album als geheel tot zich te nemen. Het is namelijk behoorlijk zinloos om 'singles' eruit te pikken, al heeft de brave man achter deze muziek het geheel verdeeld in een acht nummers. 'Dismal Radiance' is nochtans een verhaal, een muzikale reis die van het ene moment naar het andere meandert zonder grote stijlwijzigingen, maar die wel op een of andere manier naar de keel grijpt. De trend en tendens is donker, dus echt vrolijk wordt een mens hier niet van. Maar wie verzot is op griezelfilms die het niet moeten hebben van overdadige speciale effecten, is hier aan het juiste adres. Zo roept het geheel de toon op van oude, verlaten huizen of schepen, waarvan de bewoners of opvarenden mysterieus verdwenen zijn en een ploeg van nietsvermoedende reddingswerkers op zoek gaat naar overlevenden... die vervolgens nergens te vinden zijn, al is er overduidelijk iets mis met de situatie.

Door vermelding van woorden als 'corridors' of de titel 'Corridors Under the Sea' lijkt het wel alsof Kave ergens referentie maakt naar Lovecraftiaanse monsters. Het kan maar een idee zijn, maar 'Dismal Radiance' is een uitstekende soundtrack om verhalen over de Cthulhu-mythos te verorberen, want de geluiden en atmosfeer die de schijf voor het geestesoog laat dwarrelen, passen daar quasi perfect bij.

Kave produceert geluiden en tonen die uitstekend een beklemmende en duistere atmosfeer vatten. Velen proberen dat binnen ambient, weinigen slagen er zo goed in als dit heerschap. Dat maakt dan ook dat dit album een ideale genoot is voor een rustig avondje griezelen met de nodige klasse.

Meer over Kave


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.