Binnen de lange traditie van hardcore is het Franse Kickback een naam die destijds behoorlijk wat buzz liet ontstaan. Voor zijn doen was dit combo immers een van de meer agressieve en nihilistischer ingestelde acts, iets wat vaak verkeerd begrepen werd. Die aparte aanpak binnen hardcore legde Kickback alvast geen windeieren en er zijn ondertussen tig bands gekomen en weer gegaan die door deze band beïnvloed werden. Hoewel Kickback een aantal jaren geleden het bijltje erbij neer legde, is hij nu helemaal terug en er is – tot spijt van wie het benijdt – bitter weinig veranderd aan de aanpak en dat is maar goed ook.

Kickback is nooit de snelste, de bruutste of de luidste geweest. Wat dat betreft is de regelmatig verfoeide deathcore-scène op dit ogenblik de vaandeldrager, maar wat betreft onderhuidse spanning en gemeende agressie blijft Kickback een band apart. Het hele album door lijkt het alsof er net om de hoek een maniak staat te grijnslachen die elk moment de luisteraar zijn hoofd kan inslaan met een botte hakbijl. Voor wie denkt dat dit een overdreven statement is, blijkt 'Still On the Prowl' een mooie luistertip: de song doet een mens zich behoorlijk ongemakkelijk voelen met rake gitaarpartijen en zoals altijd de bijzonder hysterische vocalen. Dat laatste is trouwens altijd al een love it or hate it punt geweest van deze groep, want niet iedereen is even wild van hysterische en schrille krijsen die door merg en been gaan. Aan de andere kant, de wat droge productie geeft de licht vermetaliseerde hardcoresongs dat scherpe kantje. Ook 'The Low of the Self' of 'The Audience Is the Target' zijn soms vrij snedige hardcoresongs die de spijker op de kop en de onvermoede voorbijganger op het aangezicht slaan. Is het al triomf dat de klok slaat? Nou, net niet. Op veel vlakken is Kickback ondertussen voorbijgestreefd en de constante dreiging die de heren in hun muziek stoppen kan soms vermoeiend overkomen. Daar staat dan wel tegenover dat alles wat deze band zegt gemeend overkomt, en dat scheelt ook een hap.

De kans bestaat dat Kickback deze keer wat ongemerkt zal voorbijgaan, omdat de aandacht van het publiek nu eenmaal zeer vluchtig is en pure hardcore niet meer echt in zwang blijkt. Daar staat tegenover dat dit een eerlijke schijf is, vol met rauwe hardcore oude stijl. Liefhebbers zullen niet twijfelen, de rest mag gerust eens luisteren.

Meer over Kickback


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.