Killswitch Engage is in zes jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest invloedrijke groepen in hun genre. Ontstaan uit een samenwerking tussen leden van een aantal verschillende undergroundbands zoals Overcast en Aftershock smeden ze tegenwoordig een stevige melange van hardcore en metal. Na drie cd's en enkele personeelswissels brengen ze nu een live-dvd op de markt met een opname van een concert in hun thuishaven Worcester, vijf videoclips en een educatieve documentaire over de oorsprong van de groep.

In het informatieve gedeelte wordt het relaas gedaan van elk van de vijf huidige en alle vorige groepsleden. Hoe vroegere zanger Jesse Leach depressief werd net voor de grote doorbraak en vervangen werd door nieuwe brulboei / beer-van-een-neger Howard Jones, hoe ze repeteren op de slaapkamer en hoe Joel Stroetzels moeder de grootste fan is: alles wordt haarfijn uitgelegd. De groepsleden komen voor als vrij normale mensen en de clichés van de wereldvreemde, vleermuisetende metal-freak worden gelukkig nooit bevestigd. Daarnaast mogen ook heel wat bevriende groepen hun zegje doen en wordt er verteld op welke manier ze zo veel mogelijk humor proberen te brengen in hun muziek.

Een eerste voorbeeld van humoristisch gedrag wordt meteen gegeven bij het begin van het concert. Bij de intro van 'A Bid Farewell' komt gitarist Adam Dutkiewicz in een uiterst idiote plunje het podium opgetrippeld. Het nummer zelf is opgebouwd zoals de meeste Killswitch Engage-nummers: beenharde strofes met afwisselend plotse breaks en snelle riffs, gevolgd door een melodieus refrein dat het publiek liefst uit volle borst meekweelt. Vooral in de oudere nummers komen veel tempowisselingen en ritmische wendingen voor. De gitaren loeien, de dubbele basdrum rommelt en het geheel klinkt hard en stevig. De ritmische spelletjes klinken soms inventief maar zijn meestal eerder naïef en Killswitch valt dikwijls in herhaling. Als adempauze tussen de nummers houdt Jones af en toe een entertainend praatje of zet hij de toeschouwers aan tot grootscheepse crowdsurf- en meebrulacties. Op het podium persen de muzikanten nu eens virtuoze staaltjes uit hun respectievelijke instrumenten, dan weer molesteren ze deze vakkundig. Beneden krioelen ondertussen lichamen in een moshpit die niet moet onderdoen voor de diepten van de Tartarus.

Het is duidelijk dat Killswitch Engage de sfeer er goed in kan houden, gewoon door zich te pletter te amuseren op de planken en dat zonder de technische precisie te laten varen. Bovendien brengt deze dvd hun energieke set accuraat in beeld door een gevarieerde beeldkeuze.

Meer over Killswitch Engage


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.