Kim Hiorthøy is een man die zijn getormenteerde kunstenaarsziel op verschillende wijzen moet ontlasten. De mens filmt, ontwerpt zijn eigen hoezen, schrijft, tekent, fotografeert en, gelukkig voor de luisteraars, maakt muziek; en wat voor muziek! Hiorthøy's 'Hopeness' is een EP vol huiveringwekkende clicks 'n' cuts, zwaar op de hand liggende analoge drums en vluchtige, bezwerende melodieën die vaak broos en armoedig van taal zijn, maar evengoed als virtuoze pianoriedeltjes uit de hoek durven komen. De "beats" en andere elektronica-erupties vormen met tijden een bombastisch, gehoekt geheel dat tegelijk ook sober in snikken uitbarst.
Opener 'Mandarinerna' begint met een vrolijke kinderstem, vervormd door een telefoonlijn. Heldere, druppelende elektronicaklanken vallen binnen en vormen een dunne melodie. Een akoestische piano geeft de akkoorden aan om dan plaats te maken voor de drums. Deze vallen beleefd in met enkele snelle basdrumslagen om dan geleidelijk aan kracht te winnen en te evolueren naar een snedige breakbeat. Hiorthøy laat een seconde absolute stilte toe om dan schijnbaar alles opnieuw af te spelen. Hij speelt echter subtiel met de beat en de melodie: bassen weg, cimbaaltje hier, extra schuifelgeluidje daar, diepere bassen, een extra orgelpartijtje ... het nummer blijft boeien. 'Soliga Dagens Släppiga Trosor' begint met een zware, repetitieve contrabaspartij. Deze wordt verrijkt met zowel fonkelend computergeknetter, als met koude klankkleuren die een gevoel vanmelancholie, nostalgie, troost opwekken. 'You Know the Score' is een elf minuten lang nummer waar de extreem vette drum de hoofdrol krijgt in de eerste anderhalve minuut. De melodie volgt het ritme en de toonhoogte van de verschillende toms. Wanneer deze wegvalt, wordt de melodie uitgebouwd in de elektrische piano. Een Noorse conversatie interfereert en een olijk housy melodietje verschijnt kort voor het einde. Hiorthøy speelt met accenten en verstopt overal ritmische en melodische verrassingen.
Hiorthøy plaatst zich met een ondoorgrondelijk koude schoonheid van vreemde beats, knisperende clicks en ijzige melodieën tussen Aphex Twin, Lars Horntveth en Four Tet.

Meer over Kim Hiorthøy


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.