Wie bij het beeld van een accordeon meteen visioenen krijgt van belegen volksfeesten hoeft nu niet meteen weg te klikken. Wel integendeel! De Fin Kimmo Pohjonen slaagt er hier in om samen met Samuli Kosminen – die accordeonsamples bedient vanuit een elektronisch drumstel – het accordeon in meer dan één verrassende dimensie te plaatsen. Hoewel soms quasi onherkenbaar, worden alle geluiden op deze cd door de menselijke stem of het accordeon geproduceerd, al dan niet gesampled of elektronisch bijgewerkt.
Het eindresultaat heeft niets van doen met café-chantant, circusspektakel, vingervlugge virtuositeit of volkse gezelligheid. De klank is meer dan eens mysterieus of zelfs luguber, terwijl ook extatische momenten van het schijfje knallen. De invloeden en sferen variëren van folk en traditionele dansmuziek tot bezwerende oosterse mystiek, een niet te stoppen Afrikaanse drive en zelfs onheilspellende gothic. Door de vreemde klankeffecten die op het accordeon losgelaten worden, ontstaan er geluiden die nog het meest aan abstracte of elektronische klanken doen denken. Het ruisen van lucht in de blaasbalg is nog te plaatsen, maar de verwijzingen naar spacy elektronica, gereutel, geratel, getik, gepiep en gebliep zijn buitengewoon bevreemdend. Iets dat ook van het gesnurk gezegd kan worden dat in enkele nummers opduikt.
Vanuit deze geluidseffecten gaat Pohjonen de stukken geleidelijk aan opbouwen. Door het stapelen en terug ontbinden van ritmes en melodieën speelt hij een muzikaal spel waarbij de compositie belangrijker lijkt dan de improvisatie. Het effect wordt er niet minder om. Wanneer het stapelen van verschillende lijnen blijft duren en Pohjonen zijn dreunende bassen bovenhaalt, explodeert de muziek soms in een alles verslindende rocksound. Vooral in 'Voima' neemt dit apocalyptische proporties aan. Wat begint als een ambient-meditatie eindigt in een orkaan van accordeongebeuk, klankeffecten en dikke toonclusters. Of hoe het einde der tijden zo ongeveer zal klinken.

Meer over Kimmo Pohjonen


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.