Toen de heren Jamey Jasta (Hatebreed) en Kirk Windstein (Crowbar, Down) aankondigden samen een project te beginnen, begon de metalen gemeenschap te watertanden. Op papier leek het dan ook een puike combinatie: Windstein is een begenadigd riffmeister en Jasta is een uitstekende frontman die weet hoe hij teksten moet pennen. Het debuut was dan ook een aardige plaat, maar helaas niet veel meer dan dat. 'Behind the Blackest Tears' gaat verder waar het debuut ophield en is een stap voorwaarts, maar nu ook weer niet zo opzienbarend veel voorwaarts.

Waar de vorige schijf nog wat laveerde tussen de sludgy metal van Crowbar en het potigere werk van Hatebreed, hebben de heren deze keer meer de kaart getrokken van sterk met blues doordrenkte groovemetal. Vergelijkingen met Windstein's andere band Down zijn dan ook niet van de lucht. Het moet wel gezegd worden: deze keer blijven de songs beter hangen en de opbouw van het album is vloeiender.

Jasta is opnieuw goed bij stem en samen met Windstein blaffen en huilen ze behoorlijk mistroostige songs vol. 'From Heroes to Dust', 'The Death We Owe', 'Salvation Denied', … Blijkbaar hebben beide heren genoeg stof ontdekt waar ze zich over kunnen opwinden, en dat geeft de meeste nummers wel een extra scherp randje.

Toch blijven een aantal euvels van de voorganger ook hier hun lelijke hoofd opsteken: niet alle songs zijn even memorabel en hoewel dat meestal geen probleem vormt, is het wel jammer. Zo is 'God's Law in the Devil's Land' een rasechte kopstoot van een metalsong, compleet met loeiende gitaren en een juiste dosis attitude, maar is 'Envision the Divine' dan weer een vullertje dat nauwelijks blijft hangen. Dat het album twaalf songs kent, is aardig, maar het zorgt helaas voor snelle gewenning en misschien hadden de heren beter een twee à drie nummers geschrapt, teneinde het geheel spannender te houden.

'Behind the Blackest Tears' is alweer een aardige groovy metalplaat van twee spreekwoordelijke kolossen, maar net als de vorige is het album niet vrij van wat nadelen. De fans malen er hoogstwaarschijnlijk niet om, een ander persoon is op zijn minst gewaarschuwd.

Meer over Kingdom of Sorrow


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.