Kiuas is afkomstig uit Finland en zoals elke degelijke metalband van Finse bodem hebben zij een thuis gevonden bij het label Spinefarm. In tegenstelling tot nogal veel Finse metalgroepen houdt Kiuas zich niet op in extremere kringen: 'Reformation' heeft niets gemeen met death of black metal in enigerlei vorm. Aan de andere kant heeft Kiuas ook nauwelijks raakvlakken met de wat meer bombastische metalbands als Stratovarius of Sonata Arctica. De band is dus een tikje moeilijk te plaatsen, wat zowel in hun voor- als nadeel kan werken.

Op hun vorige albums 'Winter in June' en 'The Spirit of Ukko' klonk Kiuas behoorlijk opgefokt en agressief. De drums ratelden door aan een behoorlijk hoog tempo, de gitaarlijnen waren zeer stevig en de keyboards werden voornamelijk gebruikt om de melodische accenten wat beter in de verf te zetten. Nochtans viel Kiuas toen al op doordat de band er nadrukkelijk voor koos om hun zanger normaal te laten zingen in plaats van te schreeuwen, zoals dat bijvoorbeeld bij Children of Bodom gebeurt. Die lijn wordt zonder meer voortgetrokken op 'Reformation', met enkele subtiele verschillen: de snelheid is plots zo goed als verdwenen. Kiuas' muziek is tegenwoordig zonder meer midtempo te noemen en dat is toch wel een tikje jammer. Nu valt immers beter op dat de vocalist van dienst geen wereldzanger is. Dat hoeft natuurlijk ook niet meteen, maar zijn beperkingen zijn gewoon makkelijker vast te stellen. Het gitaarwerk heeft aan kracht ingeboet en de rol van de keyboards is een pak groter geworden. Het folkgerichte aspect is ook een stuk opzij geschoven, hoewel akoestische gitaarpassages toch nog die speciale toets doen herleven. 'Black Winged Goddess' is de uitschieter van dit album, in de eerste plaats dankzij de hernomen snelheid en de oerschreeuw die hier gehanteerd wordt. Het lijkt er alleszins op dat Kiuas volop aan het experimenteren is om nieuwe invalshoeken te vinden. 'Reformation' is daarmee vooral een zoekend album geworden.

Kiuas is zeker een interessante band, maar het soms wat halfslachtige karakter van de songs maken dat dit album niet de knaller is die het had kunnen zijn. Het siert de band dat ze niet vies zijn om iets nieuws te proberen, maar de elementen die de eerste albums zo degelijk maakten (de snelheid en de folkinslag) mogen zeker terug hun intrede doen.

Meer over Kiuas


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.