Dat er op de hoes van dit kleinood een paar grappig beschilderde heren met zwaarden staan, mag een weggever zijn in het benoemen van de muziekstijl. Jazeker, alweer een band die folkmetal beoefent, maar in tegenstelling tot acts als Korpiklaani, die vaak iets te veel gerstenat en feesten bezingen, gaat Kivimetsän Druidi toch net iets verder. Ook ontbreekt het arsenaal aan zogeheten 'echte' folkinstrumenten. Dit sextet heeft een iets andere invalshoek gevonden in folkmetal, en dat valt enkel toe te juichen.

Natuurlijk is een folkmetalplaat niet compleet zonder een intro met natuurgeluiden en helaas is het ook hier van dattum. Maar kom, dat ene smetje zal de rest niet bederven, want wie vrolijke hoempariffs verwacht bij 'Blacksmith' is eraan voor de moeite. De heren en dame schieten verrassen agressief uit de startblokken dankzij een ware barrage aan blastbeats, giftige vocalen en bijzonder geflipte tempowisselingen op momenten dat die op het eerste gehoor onlogisch blijken. Nochtans zit er logica achter de waanzin. Kivimetsän Druidi gaat niet voor de hapklare brokken feestmetal, maar wil de luisteraar uitdagen. Een leuk extraatje is dat klassiek zangeres Leeni-Maria vaak de boventoon voert en dat grommer Joni dikwijls tweede viool speelt (pun intended). Alweer iets nieuws binnen de folkmetal dus. Het dient gezegd dat de zang van Leeni-Maria op enkele momenten licht vloekt met de muziek, maar meestal geeft het een sfeervolle extra toets aan het geheel. Wat vooral positief is, is dat de heren en dame hun songs boordevol afwisseling hebben gestoken en niet wars zijn van rauwe agressie. In dat opzicht hebben sommige nummers een haast black metalachtige feel, die gecomplementeerd wordt door de folkachtige melodielijnen. En het is precies die aanpak die ervoor zorgt dat deze act opvalt binnen een scène die welhaast gedomineerd wordt door lolbroeken en slapjanussen. Het draait bij Kivimetsän Druidi duidelijk om de muziek en dat geeft hen, samen met onder andere Kampfar en Eluveitie, heel wat meer credibiliteit.

Hoewel het folkmetalmilieu stilaan oververzadigd wordt, zijn er dus nog steeds acts die kunnen verrassen. Kivimetsän Druidi weet niet alleen positief op te vallen, maar ook nieuwigheden binnen het genre te brengen en alleen daarvoor zijn zij te prijzen.

Meer over Kivimetsän Druidi


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.