Het Utrechtse Beluga Recordings bestaat amper vier jaar en toch is het eigenzinnige label al in het bezit van een redelijk indrukwekkende cataloog. Tot voor kort ging het daarbij steevast om relatief onbekende elektronica-artiesten die eens lekker hun (al dan niet experimentele) ding mochten doen in de Black Box Studios van de heren Sixsmith, Denniss en Lawrence. Met Kluge Leute's debuutalbum 'Kluge Leute' slaat Beluga Recordings radicaal een andere muzikale weg in. Hoewel, ook al brengt Kluge Leute een intiem, aan Doe Maar en Spinvis schatplichtige, soort Nederpop, de speels tegendraadse manier waarop ze dit doen is 100% Beluga.

Dat Kluge Leute, het viertal Vico (lead zang), Martijn (gitaar en zang), Erwin (orgel en drums) en Peter (elektronica), zijn sporen de voorbije jaren in de eerste plaats verdiende als live-band in de talloze kroegen en achterafzaaltjes die studentenstad Utrecht rijk is, hoort men van bij de eerste seconde. De gebrekkige timing van de zang, het laattijdig invallen van de instrumenten en het ruw af- en aanzetten van de effecten, het draagt allemaal (gewild) bij aan het live-karakter van het album, ook al gaat het om een voor de rest piekfijne, gebalanceerde studio-opname. Bovendien ligt in bijna alle songs de nadruk op originele, bij momenten evenwel compleet van de pot gerukte, teksten die het geheel een hoog stand-up-gehalte geven.

En daar is waar het schoentje nu en dan wringt. De vertellende, redelijk beperkte zangstijl van zanger Vico en zijn achtergrondkoortjes is net iets te vaak voorzien van een sfeervolle, maar tegelijk krachteloze muzikale begeleiding om de elf tracks interessant te houden. Op een podium zullen humoristische dingen als 'Achmed', 'Lift Off', 'Over Jou' en 'Ik Wil Naar Huis' ongetwijfeld keer op keer aanslaan, maar in de huiskamer is de geinigheid er na enkele malen beluisteren al gauw af. Hitgevoelige composities als 'Hé Man', 'Bowlingbaan', 'En D'r Navel' en vooral opener 'Laat me slapen', waar wél voldoende schwung in zit door een stevige drumbeat, een catchy gitaarrif of leuke meezingtekst, blijven net daarom veel langer hangen.

Kluge Leute's - op de site van het platenlabel gratis te downloaden - debuut is met andere woorden een twijfelgeval. Bij momenten zit de luisteraar onbewust mee te wiegen met een fijn deuntje of wordt hij vanuit de achtergrond gegrepen door wondermooie lofi-melodietjes en melancholische slierten elektronica, maar al te vaak ligt de nadruk te sterk op de 'tongue in cheek' teksten om van een echt muzikaal ijzersterke plaat te spreken.

Meer over Kluge Leute


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.