Vorige zomer deed het Leidse producerstrio Kraak & Smaak heel wat muzikale harten sneller kloppen met hun debuutalbum 'Boogie Angst'. Ook de internationale pers had niets dan lof voor de uitgebalanceerde mix van zweterige funk en hippe, moderne dancestijlen die de jongens brachten. Nadat ze met hun zevenkoppige live-band stormenderhand eerst België en Nederland veroverden, volgden al snel ook het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa. Enige tijd geleden tekende Kraak & Smaak een licentiedeal bij het Amerikaanse Quango Records, zodat ze met een beetje geluk in de toekomst ook daar een voet aan de grond krijgen. De drukke tour- en remixbezigheden verhinderen het funky drietal echter al maanden om nieuw materiaal uit te brengen, vandaar waarschijnlijk dat Jalapeno Records - het UK-label dat Kraak & Smaak 'ontdekte' - nu deze leegte wil opvullen met een speciale editie van 'Boogie Angst'.

De gelimiteerde editie van 'Boogie Angst' (die voor distributie opgepikt werd door PIAS) bestaat uit twee schijfjes. De eerste cd bestaat uit het originele album zoals het eerder op deze site werd besproken. Op cd twee bracht de groep echter een achttal remixen samen die voordien enkel beschikbaar waren voor single- en vinylverzamelaars. Onder de remixers bevinden zich zowel opkomend talent als bekende internationale kleppers. Zo opent de bonus-cd met een knappe 4Hero-herwerking van 'Keep Me Home (feat. Dez)'. Door de originele discoachtige instrumentatie en pompende 4/4-beat te vervangen door een 'gebroken' breakbeat en enkele warme synthesizeraccenten krijgt de remix al snel een heel andere, jazzy sfeer. De track klinkt daardoor minder uitgelaten, maar blijft tegelijk dansbaar en 'moody'. Kraak & Smaaks oudste hit 'Money in The Bag' wordt onder handen genomen door de Duitse houseproducer Sharam Jey. In zijn bekende funky electrohousestijl trekt hij de oorspronkelijke funky drumtrack recht tot een hoekig pompende beat en vervangt hij de smeuïge funkinstrumenten door heel wat agressiever klinkende, scheurende retrosynths. Crazy P's rokerige p-funk-versie van hetzelfde nummer blijft dichter bij de originele sfeer, ook al is er van de opzwepende vocalen jammer genoeg geen spoor meer te bekennen. Ook 'One Of these Days' (feat. U-gene) is te beluisteren in verschillende gedaantes. De versie van Balearic Soul is een warm pompende deephouse-versie op maat van de zwoele dansvloer, daar waar The Fort Knox Five een herwerking neerzetten die meer tot cocktailnippend heupwiegen aanzet. Geheel in de geest van het origineel voegen zij op gezette ogenblikken enkele blazers toe om alles zo mogelijk nog exotischer te doen klinken. De ARP-remix van Mark Rae en Rhys Adams tenslotte is de minst herkenbare, met tal van (gesamplede) vocale toevoegingen en een tempo dat gezapig kabbelt. Een koppel dromerige synths en echoënde effecten vervolmaken het lome plaatje. De Fin Dj Infekto, bekend van zijn producerswerk met de Bombfunk Mc's, doet het tegenovergestelde met 'Sun In The Sky' als hij het tempo optrekt en het warm glooiende origineel met messcherpe beats en een diepe bas oppept tot een minimale, doch efficiënte dansvloerbom. Om het geheel in schoonheid af te sluiten serveert Kraak & Smaak de bonustrack 'Set fire To The Disco'. Net als het gros van de aanwezige remixen lijkt deze track vooral bedoeld voor de clubs. Met een dominante ritmesectie, enkele goedgeplaatste vocale samples en speelse percussieaccenten weten de heren de Jong, Kneppers en Plug niettemin een track te bouwen die het ook thuis in de stereo-installatie nog goed doet.

De licentiedeal met het Amerikaanse Quango en het feit dat ook een grote distributeur als PIAS zich nu achter het Kraak & Smaak-project schaart, lijken te bevestigen dat het trio wel eens op weg zou kunnen zijn om internationaal flink wat brokken te maken. De grote namen op de bonus-cd die nu op de speciale versie van 'Boogie Angst' te vinden zijn bevestigen dat Kraak & Smaak ook bij collega-muzikanten hoog in aanzien staat. De fans van het eerste uur hebben deze remixen waarschijnlijk al in hun bezit, maar voor de overigen is het een fijne aanvulling bij een zo al indrukwekkende debuutplaat. Waar PIAS deze dubbel-cd juist gaat uitbrengen is niet helemaal duidelijk, maar het staat vast dat deze dance-remixen in staat zijn een heel nieuw publiek aan te spreken.

Meer over Kraak & Smaak


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.