Krakow: hoofdstad van Polen tussen 1058 en 1596. Herk-de-Stad: hoofdstad van niets, maar wel de geboorteplaats van dat andere Krakow. Dat andere Krakow bestaat uit vier heren en een dame die zich specialiseren in breekbare slowcore à la Low en Sparklehorse. Na de puntgave debuut-EP 'Home' kroop het kwintet voor zijn eerste langspeler de studio in onder de auspiciën van Luuk Cox (Shameboy, Buscemi, Arsenal). Voor 'As the Heart Is' luidt het devies nog steeds "always play slowly" en gezien het overweldigende resultaat zal niemand daar rouwig om zijn.

De frêle vocalen van Piet de Pessemier (ex-Monza) geven de toon aan in opener 'Too Far Away', een gekweld treurlied wiens zalvende akkoordenprogressie opgeluisterd wordt met toefjes van orgel, keyboard en piano. Het melodieuze 'Silence' trekt het geluidsspectrum van de band vervolgens helemaal open. Geruggensteund door een ingetogen ritmesectie vormt de uitgekiende wisselwerking tussen gitaar en toetsen de ideale habitat voor het aangrijpende stemgeluid van Niné Cipolletti: Arcade Fire ontdaan van zijn bombast, de muziek in zijn naakte essentie. Ook 'Come on Home' is groots in zijn eenvoud en zorgt met een tweestemmig refrein meerdere malen voor kippenvel. De luisteraar wordt dan even op het verkeerde been gezet met 'I Miss You', dat begint als een ingetogen lofdicht maar halverwege uitgroeit tot een epische hymne waar een distortiongitaar de dans mag leiden. Echte verrassingen volgen dan niet meer, maar het vakmanschap dat Krakow aan de dag legt kan de aandacht van de luisteraar moeiteloos vasthouden. Vooral het beklijvende 'Roses' en de hartverscheurende brug van 'Once Around the Sun' schitteren in grandeur. Of zoals Lisa Germano zich liet ontvallen na een soundcheck in de Brusselse Botanique: "This sounds as pure as the heart is".

Met het goudeerlijke 'As the Heart Is' levert Krakow een ijzersterke debuutplaat af. Meeslepende melodieën en gracieuze vocalen versmelten tot een adembenemende schoonheid die een tijdje zal blijven weergalmen tegen menig hersenpan. Zalig weemoedige esthetiek om helemaal bij weg te dromen: Herk-de-Stad staat weer stevig op de landkaart.

Meer over Krakow


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.